DRUŠTVO EKONOMIJA

Katanac lek za apoteku, Apotekarska ustanova Vranje sama traži način da izađe iz krize

Katanac lek za apoteku, Apotekarska ustanova Vranje sama traži način da izađe iz krize

Apotekarska ustanova Vranje staje na noge nakon velikih finansijskih problema. Može da pravi profit ako zatvori drogerije u susednim opštinama

Apotekarska ustanova Vranje staje na svoje noge nakon velikih problema i uskoro bi trebalo da pravi i profit uz uslov da budu zatvorene apoteke u susednim opštinama koje prave gubitke.

Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika i koordinator grupe za konsolidaciju ustanove, kaže da je Zdravstvena ustanova Apoteka Vranje izašla iz krize u kojoj se našla tokom proteklih godina i trenutno posluje na zadovoljavajući način.

– Angažovanjem lokalne samouprave stanje je stabilizovano, prihodi su sve veći i Apoteka više ne pravi nove dugove. Snabdevenost je odlična, čime se vraća poverenje građana – ocenjuje Stajić.

I pored najava, sistemsko rešenje za sve slične ustanove u Srbiji još uvek nije nađeno, tako da je gradska vlast morala da se sama bavi ovim problemom. Stajić ukazuje na to da je pre dve godine dugovanje Apoteke Vranje iznosilo blizu 200 miliona dinara, i da su gubici rasli.

Katanac lek za apoteku, Apotekarska ustanova Vranje sama traži način da izađe iz krize
Apotekarska ustanova sama traži način da izađe iz krize

– Zatekli smo prazne rafove, dugovanja za plate zaposlenih, čak nije bilo para ni da se plate struja i voda. Došlo je do smene menadžmenta, smanjen je broj zaposlenih, znatno je poboljšana snabdevenost i napravljen je reprogram starih dugovanja, što je lokalna samouprava preuzela na sebe – navodi on.

Ustanova još uvek zaposlenima duguje nekoliko plata, ali su primanja već duže vreme redovna. Poslovanje bi bilo mnogo bolje da nije balasta apotekarskih jedinica u susednim opštinama koje još uvek prave dugovanja, što će morati da se „preseče“.

– Opštinama u okrugu je ponuđeno da uzmu učešća u finansiranju apoteka na njihovoj teritoriji, ali one to odbijaju, tako da ćemo najverovatnije morati da te jedinice pogasimo.

Grad Vranje je mnogo uložio u matičnu ustanovu i ne može da finansira i susedne opštine, jer te gubitke mi kompenzujemo prihodima koje ostvarujemo u Vranju – zaključuje Aleksandar Stajić.

Stabilno poslovanje omogućilo je da se ponovo otvori apoteka u Donjem Vranju, koja je pre dve godine zbog nerentabilnosti morala da bude zatvorena.

Manji objekti

APOTEKA Vranje namerava da nove, manje objekte otvori u zdravstvenim ambulantama u okolnim mestima, kako bi pacijenti nakon pregleda odmah dobili i terapiju. Gradsko veće je zato ustupilo na korišćenje poslovni prostor na 13 lokacija. Tako će apoteke dobiti Vlse, Kriva Feja, Vranjska Banja, Rataje, Ristovac, Barelić, Dubnica, Vrtogoš, Buštranje, Donje Žapsko, Tibužde, Moštanica i Korbevac.

Izvor: Večernje Novosti Printscreen

Ostavite komentar