Koliko košta biti doktor nauka u Srbiji?
DRUŠTVO SRBIJA

Koliko košta biti doktor nauka u Srbiji?

Koliko košta biti doktor nauka u Srbiji?

Svi koji nakon završenih osnovnih studija odluče da steknu diplomu drugog ili trećeg stepena, a nisu se izborili za neko od malobrojnih budžetskih mesta, ukupno bi morali da izdvoje između 1.000 i 3.000 evra za master diplomu, odnosno 4.000 do 10.000 evra za doktorske studije, računajući sve troškove.

Koliko košta biti doktor nauka u Srbiji?
Foto: A. Milovanović

Najskuplji master program Univerziteta u Beogradu je Međunarodno poslovanje i menadžment, smer koji je na Fakultetu organizacionih nauka revalidiran 2017. godine i traje tri semestra. Cena ovog programa, kako se navodi na sajtu fakulteta, iznosi 3.700 funti.

Školarina na FON-u varira u zavisnosti od smera, a najjeftiniji koštaju oko 170.000, što je približno ceni master programa Matematičkog fakulteta, za koji je takođe potrebno izdvojiti preko 170.000 dinara, piše Danas.

Od 100.000 do 150.000 koštaju masteri na Saobraćajnom, Ekonomskom, Pravnom, Učiteljskom, Fakultetu političkih nauka, kao i na Filozofskom fakultetu, na kojem svi smerovi iznose oko 130.000, izuzev programa Društvo, država, tranzicija, za koji školarina iznosi preko 200.000.

Takođe u ovom rasponu, ali nešto jeftinije master programe imaju Poljoprivredni fakultet, Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER), kao i Fakulltet bezbednosti.

Među najjeftinijim fakultetima Beogradskog univerziteta su oni sa Biološkog, Rudarsko-geološkog i Geografskog fakulteta, koji master programe naplaćuju manje od 100.000 dinara.

Master programi traju od jednu do dve godine, a školarina se naplaćuje po godini studija.

Doktorske studije još skuplje

Nakon sticanja ove diplome, stiče se i uslov za upis doktorskih studija, koje fakulteti naplaćuju za po nekoliko desetina hiljada dinara više u odnosu na master programe.

Cena doktorskih studija na Arhitektonskom fakultetu tako iznosi 300.000 dinara, što ga čini najskupljim fakultetom na ovom stepenu studija, a neznatno nižu sumu novca plaćaju doktorandi Fakulteta organizacionih nauka.

Oko 200.000 dinara koštaju doktorske studije na Stomatološkom i Građevinskom fakutetu, kao i na Farmaceutskom i Pravnom, za koji je potreno izdvojiti nešto manje novca – 175.000 i 180.000.

Najviši stepen studija nešto je povoljniji na Ekonomskom fakultetu, gde za tri godine školovanja studenti plaćaju različite cene, pa tako prva godina košta 201.000, druga 157.080 dok školarina završne godine iznosi 197.080 dinara.

Još jedan od fakulteta beogradskog Univerziteta gde su doktorske studije skuplje od proseka jeste Saobraćajni fakultet, gde budući doktori nauka godinu studija plaćaju po 200.000 dinara, a tek za nekoliko hiljada niže potrebno je izdvojiti za Matematički i Filozofski fakultet.

Zlatna sredina odnosno prosek cena iznosi 150.000 dinara koliko je školarina na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju – FASPER, kao i na Poljoprivrednom i Filološkom, dok je Učiteljski fakultet nešto skuplji i za doktorsko zvanje studiranje naplaćuje po ceni od 168.000, Fakultet političkih nauka 165.000, Fakultet bezbednosti sa školarinom u iznosu od 173.300 dinara i Elektrotehnički fakultet za koji je potrebno izdvojiti 173.143 dinara.

Na drugoj strani skale kada su u pitanju školarine doktorskih studija jesu Rudarsko-geološki i Biološki fakultet gde one iznose 100.000, kao i Geografski fakultet gde je cena za 10.000 viša.

Školarine nisu jedini trošak

Doktorske studije traju tri godine i ukoliko se ne završe u roku, plaća se i prelazak u svaku narednu godinu. Međutim, školarine nisu jedini trošak.

Budući studenti master i doktorskih studija treba da imaju u vidu i plaćanje takse na izradu diploma, iste za sve fakultete – 5.000, kao i prijave ispita, što većina fakulteta naplaćuje oko 1.000 dinara po ispitu. Takođe, pri prijavi za upis plaća se po nekoliko hiljada dinara, a odmah potom tu su i troškovi samog upisa. Tome treba dodati i prijavu i odbranu master ili doktorskog rada koji se dodatno naplaćuju.

Izvor: Blic

Ostavite komentar