DRUŠTVO VAŠ GLAS

Koridori bruka za struku

Koridori bruka za struku

U rubrici „među nama“ Politike objavljen je tekst koji je poslao Miroslav Simeunović Simeunarhitekta iz Beograda koji prenosimo u rubrici Vaš stav Jutarnjeg GLASnika.

Taman smo bili dogovorili sa Crnom Gorom da Koridorom 11 sastavimo Italiju sa Horgošom, pa da i Mađarska izađe na more, kad deonica od 12,5 kilometara, za koju smo potrošili sto miliona dolara narodnih para, načisto propade … A lepo sam govorio ministarki Mihajlović da se ne asfaltira ta deonica, jer pre toga mora da se izmeni cela podloga koja ne valja!”, ovako otprilike sada priča bivši ministar Velimir Ilić o Koridoru 11, na delu između Uba i Lajkovca. Drugi bivši ministar, inž. Mrkonjić, kaže na televiziji da puteve ne gradi ministarstvo, već izvođači radova po usvojenim projektima i da on nije prisutan tamo već šest i po godina i ne zna o čemu je reč.

Slična je situacija i na Koridoru 10, na deonici Pirot–Dimitrovgrad, gde radove izvodi čuvena „Alpina”, a da ne pominjemo onaj krak prema Makedoniji kod Grdelice, gde su se tri puta rušile kosine potpornih zidova, sve dok nije došao predsednik i na predlog svojih savetnika odlučio da se ukloni čitavo brdo.

I šta sad? Sadašnja ministarka podnela je krivične prijave protiv bivših ministara, ministarstvo je podnelo zahtev Inženjerskoj komori da oduzme licence šesnaestorici inženjera koji su radili projekat, oni se spremaju da tuže ministarstvo što je menjalo njihov projekat. Bivši ministri optužuju sadašnju ministarku da je nestručna i običan diletant, kad je mogla da naredi da se asfaltira deo puta, gde je podloga, umesto od nabijanog šljunka, izvedena od zemlje dovezene iz okolnih njiva. MUP je uhapsio nadzornog inženjera na deonici Pirot–Dimitrovgrad još prošle godine, što je dozvolio izvođaču da uradi „tampon” sloj od lošeg materijala i tako uštedi deset miliona dinara, ali sad je šteta od toga 66 miliona!

A svi zajedno govore, šta su sve ovo vreme radili investitori, a to su „Putevi Srbije” i „Koridori Srbije”, čija je nadležnost bila, a i sad je, da kontrolišu čitav proces izgradnje, preko svojih nadzornih organa.

Ovo je konačno velika bruka za srpsko građevinarstvo, za koju, po svoj prilici, niko neće da odgovara. Narodne pare utrošene olako, vreme potrošeno uzalud, pa sad sve iz početka.

Izvor: Politika Foto: Screenshot

Ostavite komentar