DRUŠTVO EKONOMIJA

Kriza u fabrici „Zastava oružje“: Vratite predsednika sindikata na posao ili će štrajkovati svi radnici Srbije

Sindikati „ZASTAVA ORUŽJU“:Vratite predsednika sindikata na posao ili će štrajkovati svi radnici Srbije

 

Podsetimo, samostalni sindikati pet fabrika namenske industrije iz Srbije saopštili su ranije da su uputili pismo direktoru kragujevačke fabrike Zastava oružje Mladenu Petkoviću i predsedniku Nadzornog odbora Ivici Marjanoviću u kome ih pozivaju da promene odluku o otkazu predsedniku Samostalnog sindikata te fabrike Draganu Iliću

Kriza u fabrici „Zastava oružje“: Sinidikati prete štrajkom

Kragujevac — Ukoliko direktor fabrike „Zastava oružje“ ne vrati predsednika sindikata Dragana Ilića na posao, biće organizovan zajednički protest radnika iz cele Srbije.
Agenciji Beta ovo je rečeno u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Kragujevca.

Predsednik Samostalnog sindikata u Kragujevcu Jugoslav Ristić je rekao da je to zaključak Predsedništva SSSS na jučerašnjoj sednici.
Kazao je da je na tom sastanku izražena zabrinutost zbog otkaza predsedniku sindikata fabrike „Zastava oružje“ i činjenice da to može svakome da se desi.

Ristić je rekao da „vrh“ Samostalnog sindikata Srbije razmišlja i da zbog te situacije organizuje prvomajski protest u Kragujevcu, umesto u Beogradu.

Ristić je rekao da je do sada obavljen razgovor sa inspekcijom rada u vezi sa otkazom Iliću i premeštanjem većeg broja rukovodilaca članova sindikata na druga radna mesta.

Danas je i u pravno-formalnom smislu „aktivan“ otkaz Iliću posle objavljivanja na oglasnoj tabli fabrike.

Direktoru „Zastava oružje“ Mladenu Petkoviću juče je uručeno 1.500 potpisa radnika te fabrike koji od njega traže da poništi odluku o otkazu i Ilića vrati na posao.

Iliću je od utorka 9. aprila zabranjen ulaz u fabriku „Zastava oružje“, ali mu je do danas bilo dozvoljeno da sindikalne aktivnosti obavlja u sali upravne zgrade van fabričkog kruga.

Otpušteni Ilić je u subotu otkazao najavljeni generalni štrajk oružara za juče, obavestivši radnike fabrike članove Samostalnog sindikata da u ovom trenutku ne treba nanositi štetu preduzeću kao i da je takav njegov stav rezultat odgovornosti prema radnicima i fabrici.

Izvor:B92 Foto:Ilustracij JG,Screenshot

Ostavite komentar