33 godine od smrti Zorana Radmilovića
KULTURA PODSEĆANJA

33 godine od smrti Zorana Radmilovića

Ja sam čovek koji pokušava da gleda život sa smešnije strane, govorio je bard srpskog i jugoslovenskog glumista koji je preminuo na današnji dan 1985. godine.

33 godine od smrti Zorana Radmilovića

Printscreen

Skoro da nema osobe koja ne zna bar jednu od genijalnih replika koje je Radmilović izgovara kako na daskama koje život znače, tako i na filmskim platnima.

Koliko je bio posvećen glumi, i publici koja je dolazila da ga gleda, govori i to da je poslenju 299. predstavu „Radovan III“ odigrao je 9. jula, uz velike bolove. Samo tri dana kasnije Radmilović je prebačen u bolnicu. I iz nje se više nije vratio. Preminuo je od problema sa digestivnim traktom.

Osim maestralnih uloga, ostaće i upamćem i po svojim izjavama. U samo dve rečenice Radmilović je svojevremeno objanio celu suštinu života. I mogli bismo da se u ovo ludo vreme, gde svi negde jurimo (a ništa ne stižemo), češće prisećamo onoga što je jedan od najtalentovanijih i najvoljenih glumaca s ovih prostora govorio. A govorio je ovako:

„Mislim da je život vrlo jednostavna i lepa stvar. I time što ga komplikujemo nepotrebnim htenjima, nepotrebnim željama koje idu van naših mogućnosti, samo sebi i drugima stvaramo nesreću“.

„Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.“

„Kad polazim od kuće mrzim i sebe i publiku, a kad predstava počne, sva ta mržnja i jed eksplodira u svoju suprotnost, u ljubav.“

Pročitajte još:

Ana Radmilović: Kosovo je kao retardirano dete koje državnici vode sa sobom kad prosjače

 

 

 

Milan-Caci Mihailović, koji je imao čast da punih 13 godina radi s Radmilovićem, otkrio je jednom prilikom da je Zoran bio duhovit, brz i da su ljudi često mislili da je salno nešto improvizovao u „Radovanu III“, ali da o nije bila istina.

„Izuzetno je ozbiljno pripremao svaku predsavu. Bio je sjajan“, rekao je Mihailović, koji svog kolegu pamti kao izuzetno skromnog čoveka, koji se retko ispovedao, ali da je to izgledalo ovako:

„Ja sam dobar čovek. Čak i kada nekog oteram u p. m., pitam se da li je dobro i bezbedno stigao.“

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru. Njegov otac Momčilo bio je sudija, a majka Ljubica domaćica. Upisao je Pravni fakultet po nagovoru oca Momčila, ali ga je ubrzo, tačnije posle dve godine napustio. Nakon toga studirao je na Arhitektonskom fakultetu, ali se ni tu nije dugo zadržao, već je prešao na Filološki fakultet. Sudbina ili nešto drugo, tek Radmilović je napustio studije engleskog i posvetio se glumi.

Na nagovor glavne glumice, koja mu je bila simpatija sa kojom je bio partner u kulturnom umetničkom društvu „Ivo Lola Ribar“ upisuje i zavšava glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, te započeo karijeru u Beogradskom dramskom pozorištu (1962—1968), u kome je u početku nastupao u manje značajnim predstavama. Diplomirao je 1963. godine po povratku iz vojske.

Briljirao je na filmu, u pozorištu, ali uloge po kojima ga publika najradije pamti su u „Radovanu III”, za koju je dobio titulu kralja humora i improvizacije, i po mnogima ulozi njegovog života u „Kralju Ibiju“

Godine 1964, zbog odustajanja Ljube Tadića, Radmilović dobija naslovnu ulogu predstavi „Kralj Ibi“, koja se igrala na sceni Ateljea 212.

33 godine od smrti Zorana Radmilovića
Foto: Wikipedia

Tokom nastajanja predstave njegova glumačka nadarenost dovela je do trijumfa improvizacije. Predstava veliki uspeh ostvaruje i na gostovanjima u Parizu, Moskvi, Njujorku, Veneciji…

Na filmu je debitovao 1962. godine (“Čudna devojka”, Jovana Živanovića) i odigrao oko dvadeset uloga. Glavne je ostvario u filmovima „Glineni golub“, „Ram za sliku moje drage“ , „Pogled u noć“, „Paviljon 6“ , „Srećna porodica“. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je i nagrada „Dobričin prsten“.

33 godine od smrti Zorana Radmilovića
Foto: Wikipedia

Takođe, u glumčevu čest se od 1991. godine dodelju nagrada „Zoranov brk“ na manifestaciji „Dani Zorana Radmilovića“ koja se održava u Zaječaru.

Pročitajte još:

Pismo Ani Radmilović: Opsujem u bradu, da ih baš ne pošaljem u licemjernu pičku materinu. I sad se preko tebe dokazuju.

 

 

Izvor: BKTVNews/ A.A.

Ostavite komentar