KULTURA MUZIKA

Devojke iz Ćuprije sviraju u Vašingtonu u čast srpske zastave

Devojke iz Ćuprije sviraju u Vašingtonu u čast srpske zastave

Članice kvarteta Škole za muzičke talente iz Ćuprije borave trenutno u Vašingtonu, gde su održale dva od tri koncerta povodom 100 godina savezništva SAD i Srbije u Prvom svetskom ratu.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Nikolina Maričić, violina, Milana Trujanović, violina, Saška Bogdanović, viola, i Katarina Buljančević, violončelo, učenice su u klasi kamerne muzike Dragana Mirčića, koji ih je pripremao za nastupe u Americi.

Devojčice su dobile priliku da sviraju u prisustvu predstavnika državnog vrha dve zemlje na poziv senatora i Stejt departmenta. Otputovale su 23. jula i do sada su nastupile u američkom Kongresu, održale su samostalni koncert u Karnegi institutu za nauku, i još će nastupiti danas, na dan stogodišnjice proklamacije američkog predsednika Tomasa Vudroa Vilsona, kada je 1918. godine u znak zahvalnosti vojsci i srpskom narodu za doprinos u Prvom Svetskom ratu podignuta zastava Srbije na Beloj kući i druge važne institucije u Vašingtonu.

Mlade muzičarke pred visokim zvaničnicama i brojnim gostima izvele su dela Bokerinija, Donicetija, Bacinija, Hita, a izvešće i tradicionalne srpske pesme.

Nikolina, Milana i Katarina su završile osmi razred, a Saška deveti, a prema rečima njihovog profesora u toku prošle školske godine imale su više od 20 nastupa.

– Nastupi u Vašingtonu su kruna njihovog rada na kraju školske godine. Do odlaska u SAD je došlo zahvaljujući našem umetničkom rukovodiocu Draganu Đorđeviću i Fondaciji “Dobar glas”, koja nam je donator i obezbedila je smeštaj i prevoz. Naš školski kvartet, pre dve godine, sa tadašnjim učenicima je nastupio u Čikagu povodom 15 godina srpske škole “Sveti Sava”, ali ovo sada je na visokom političkom nivou i zaista smo svi počastvovani pozivom Stejt departmana. Učenice čine ansambl koji je nastupio tokom školske godine i u Insbruku u Austriji povodom prikupljanja donacija za izgradnju pravoslavnog hrama, zatim povodom 70 godina Instituta “Josif Pančić” u Beogradu, na 62. Sajmu knjiga i učestvuju na brojnim takmičenjima – kaže profesor Dragan Mirčić za “Blic”.

Ansambl će izvesti i tradicionalne srpske pesme  FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Za njega i talentovane učenice pripreme za nastupe u Vašingtonu tekle su uobičajeno.

– Ponosni smo jer očigledno imamo talentovane ljude i možemo da ponudimo mnogo svetu odakle je ta kultura stigla, jer to čime se mi bavimo je zapadnoevropska kulturna tradicija, a zapadni svet je vrlo zainteresovan za naša dostignuća. Naravno, prostora za nastupe mladih i talentovanih učenika nikada dosta. Bilo bi bolje da toga ima još više, ali situacija u kulturi je takva i mi ne možemo puno da utičemo na to. Radimo najbolje što možemo, a naša deca to i dokazuju – poručuje prof. Mirčić.

Škola za muzičke talente iz Ćuprije, koju pohađaju članice kvarteta, koji uz predstavnice najvišeg državnog vrha Srbije, premijerku Anu Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, predstavlja Srbiju u Americi, doživela je u poslednje vreme pravu eksploziju uspeha. Kako objašnjava profesor Dragan Mirčić, direktorka škole, violinistkinja Danijela Jović, koja je u pratnji učenika na ovom putovanju, i sama je bila učenik Škole za talente, izuzetno je stručna, ali i ostale kolege poznaju dobro školu i to kako funkcioniše, što je dovelo do pozitivnih dešavanja i pozitivno utiče na decu.

Stižu i talenti iz bivše SFRJ

Nedavno smo postali i internacionalna škola, jer članica kvarteta Nikolina ima hrvatsko državljanstvo, a upisali smo i jedno dete iz Bosne i Hercegovine. Širimo se prema regionu, što je i bila nekadašnja zamisao, jer je škola zamišljena da bude ustanova za talentovanu decu iz Jugoslavije – kaže profesor Dragan Mirčić.

Izvor: Blic

Ostavite komentar