KULTURA

Enver Petrovci: Žao mi je što ću da umrem a neću još jednom odigrati „Koštanu“

Glumac kojeg pamtimo po ulozi Mitketa, a sada ga gledamo u „Senkama nad Balkanom“ kaže da ga „potrebi“ na Kosovu nazivaju srpskim špijunom
Foto: Screenshot/ Youtube, Slobodno srpski

„Žao mi je što ću da umrem, a neću još jednom odigrati“Koštanu“ Pisac Bora Stanković je to pisao za mene, znam sigurno. Čuo sam da da rade pozorišnu predstavu „Koštana“, ali bez mene. Spreman sam da igram bilo šta u tom komadu. Ne pitam za uslove i honorar“, kaže glumac Enver Petrovci najpoznatiji po ulogama Mitketa u „Koštani“ i Istrefa u predstavi „Kosančićev venac“ , a kojeg sada ga gledamo u seriji „Senke nad Balkanom“, u intervjuu za Kurir.

Petrovci, kako navodi list, živi po malo zaboravljeno u svojoj rodnoj Prištini i povremeno u Tirani dok ga tamošnji mediji nazivaju srspkim špijunom. O Blejogrlićevoj seriji kaže:

„Nisam mogao da verujem da to može da snimi neko na Balkanu. Spot je delovao veoma skupo, kao da su u seriju uloženi milioni na kostime, satre automobile… Javio sam se Bjelogrliću i napisao da je ovo Holivud. Usledio je ubrzo i njegov poziv. Poželeo je da igram nešto kod njega, a mene je začudilo što snijma TV seriju, a ne film.Prihvatio sam ulogu sa zadovoljstvom i nisam pitao za honorar. Prvi put sam to izgovorio kao pečeni umetnik“, prića Petrovci.

Da li mu je žao što nije prihvatio ponudu iz Holivuda i ostao u Jugoslaviji, kaže:

„Sad mi je žao što sam ostao. Ne vidim više perspektivu. Rat je sve uništio. Završava mi se život, a ja već 20 godina nisam ništa ozbiljno radio. Blejina serija je kao neki san. Moj trud da naučim srpski jezik mi je nepotreban. Niko me ništa ne pita na tom jeziku. Bolje da sam učio engleski. Nikome više nisam potreban.“

Petrovci je komentarisao i to što ga nazivaju srpskim špijunom na Kosovu.

„Kad je potrebno, ja sam patriota, a kad nije, srpski špijun. Ako ih kritikujem, kažu da lobiram za Srbiju. To ne radi narod. Oni mene vole, cene. Umeju da kažu da sam veliki glumac i Albanac, a ja znam šta sam. Nikad me niko nije kupio. Govorio sam uvek ono što mislim. Koštalo me je mnogo i ne žalim“, rekao je Enver Petrovci.

Govoreći o Kosovo rekao je da se tamo živi u diktaturi.

„Nemaš sigurnost ako izjaviš nešto protiv vlasti. Odmah si na crnoj listi, nemaš posla. Jednostavno, ne postojiš.“

Izvor: Nedeljnik

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar