Kusturičin film o Muhiki na Venecijanskom festivalu
KULTURA SVET

Kusturičin film o Muhiki na Venecijanskom festivalu

Kusturičin film o Muhiki na Venecijanskom festivalu

Veliki uspeh dokumentarca našeg najnagrađivanijeg reditelja na Venecijanskom festivalu. Autor: U svetu punom falsifikata, on je iskren, baš kao u ovom mom filmu

Kusturičin film o Muhiki na Venecijanskom festivalu
Foto: Tanjug, AP/Natacha Pisarenko

NA crveni tepih Venecijanskog festivala naš najnagrađivaniji reditelj, laureat Zlatnog lava 1981, Emir Kusturica, vratio se sa novim dokumentarnim ostvarenjem El Pepe: una vida suprema, emotivnim svedočanstvom o Hoseu Pepeu Muhiki, bivšem urugvajskom predsedniku, koji je do danas upamćen kao „najsiromašniji predsednik na svetu“.

Film je na jubilarnoj, 75. Mostri pratilo veliko interesovanje medija, kritike i publike, a nekadašnji gerilac i političar je uz Kusturicu neočekivano postao i zvezda najstarijeg filmskog festivala.

– Moj prijatelj Kusturica me je ucenio da dođem na premijeru. Rekao je, ako ti ne ideš, ne idem ni ja. Samo zbog njega sam ovde – izjavio je Muhika italijanskim novinarima.

Foto-reporterima, koji su ga s nestrpljenjem čekali da pozira na uobičajenom mestu za zvezde, ispred venecijanskog Kazina, Muhika je ipak samo odmahnuo rukom i – prošao.

Obe novinarske projekcije filma u salama „Perla“ i „Sanlibersena“, kako za „Novosti“ kaže Sandra Perović, novinarka Radio-televizije Srbije koja prati festival, ispraćene su sa oduševljenjem i aplauzima, a prvi komentari su da je Kusturica napravio iskrenu i vrlo emotivnu priču.

– Gotovo u svakoj sceni film dočarava više nego evidentnu empatiju koju njegovi glavni akteri osećaju jedan prema drugom. Vidi se da su se jako zbližili tokom snimanja, čak je i Kusturica u intervjuu rekao da je Muhiki najteža stvar u životu to što nije imao decu, i da bi on i njegova supruga voleli da usvoje – njega. Kusturica je sa njima proveo dosta vremena u njuhovoj kući, upoznao je familiju, i skoro postao njen član.

Film El Pepe: una vida suprema je intimni dijalog koji se vodi između Kusturice i najsiromašnijeg predsednika na svetu koga narod jednostavno zove Pepe. Sve se dešava na skromnoj farmi nedaleko od Montevidea. Gledaocima je ponuđeno jedinstveno viđenje Muhike i njegovog političkog, ekonomskog i ekološkog delovanja u svetu u kojem živimo, a Kusturica daje kompleksnu, slojevitu, dinamičnu i poetski nadahnutu priču. Njegov film, u isto vreme, pored Muhikinog života i karijere dočarava i kompleksnu i turbulentnu istoriju Urugvaja, vešto isprepletenu i obojenu urugvajskim temperamentom. Kusturica nijednog momenta ne skriva oduševljenje svojim protagonistom. U intervjuu za RTS, reditelj je rekao da je Muhikina biografija jedina u svetu koju bi on rado zamenio za svoju.

Zanimljivost novog Kusturičinog filma svakako je i u tome što nije urađen u konvencionalnoj dokumentarističkoj formi, kao i to da obiluje kombinovanim insertima iz drugih filmova, poput onih Koste Gavrasa. Tu su i scene koje su snimane Kusturičinom kamerom kada je Muhika odlazio na Kostariku, u Vašington i u druge posete.

Na konferenciji za novinare srpski reditelj je između ostalog rekao:

– U svetu punom falsifikata, Muhika je iskren, baš onakav kakav je u filmu. Siguran sam da će u budućnosti ljudima biti inspirativniji čak i od Kastra!

MUZIKA I PRIRODA

DOKUMENTARAC o bivšem urugvajskom predsedniku obiluje tradicionalnom muzikom, jer je i Kusturica i Muhika obožavaju, a njihov „zajednički imenitelj“ je i to što praktično i teorijski dele ubeđenja Spinozine filozofije prirode – tokom razgovora u filmu „utrkivali“ su se ko će više da kaže o tome koliko je važno da čovek živi u prirodi i da živi sa prirodom.

Izvor: Novosti/ R. R.

Ostavite komentar