KULTURA SVET

Lu: Tramp nije pročitao nijednu knjigu svojevoljno, u celom životu

Lu: Tramp nije pročitao nijednu knjigu svojevoljno, u celom životu

Norveški autor otvorio hercegnovski Međunarodni sajam pisane reči. Pandan svetu koji reprezentuje predsednik Amerike su ovakve manifestacije

 

Foto: Wikipedia

HERCEGNOVSKI Međunarodni sajam „Trg od knjige“ koji se ove godine odvija pod motom „Svet knjiga je najlepši svet koji je čovek stvorio“ otvorio je na Belavisti, u srcu Starog grada, norveški kultni pisac Erlend Lu. Sa puno emocija govorio je o nekadašnjoj Jugoslaviji koju je, kako je dodao, zavoleo kroz priče dede i bake koji su redovno dolazili u zemlju koje više nema, jako je voleli i tu ljubav preneli i njemu, pišu Novosti.

Lu je istakao da je posle više dolazaka u Beograd, radostan što prvi put dolazi u Herceg Novi i Crnu Goru, a onda u svom stilu komentarisao nedavnu izjavu Donalda Trampa:

„Drago mi je što sam došao u Crnu Goru pre nego što izazovete treći svetski rat!“

Ova opaska izazvala je buru smeha, ali je završna Luova poruka bila i te kako ozbiljna, upućena savremenom svetu u kojem važne osobe ne uzimaju knjige u šake, prenose Novosti.

– Čitao sam intervju sa Trampovim biografom, pre nego što je postao predsednik, i koji je kazao da Tramp nije pročitao nijednu knjigu svojevoljno, u celom životu. Rezultat toga možemo videti, a pandan tom svetu koji reprezentuje Tramp, jeste okupljanje i odavanje počasti knjizi i razgovoru o njoj. Knjige nam otvaraju svet i omogućavaju da razumemo ljude, prostore, misli i kulture, koje ranije nismo poznavali. Zahvaljujući njima učimo o mestima na kojima nikada nismo bili. Zato i služe ovakvi festivali – rekao je Lu.

Direktorka hercegnovske Gradske biblioteke, koja je sa opštinskim Sekretarijatom za kulturu organizator Trga od knjige, poklonila je Luu Njegošev „Gorski vijenac“, izdanje Njegoševe zadužbine u Beogradu, štampano na engleskom jeziku a u prevodu Vladete Popovića.

Izvor: Novosti/ V. Vujinović

Ostavite komentar