KULTURA

Miloš Milojević u Somboru

U subotu 7. oktobra 2017. od 19:00 u Srpskoj čitaonici, u centralnom delu Sombora predstavili smo knjigu „Život i delo Miloša S. Milojevića“ autora akad. prof dr Radomira Đorđevića i mr Dragiše Kostića.
Foto: Slavica Jovanović

Ovo je još jedna od uspešnih promocija u okviru ove godine, kada se navršava tačno 120. godina od smtri srpskog velikana Miloša S. Milojevića.

Domaćin ove večeri kao i celodnevnog druženja bilo naše bratsko društvo – SPBSKO ISTORIJSKO DRUŠTVO „Miloš S. Milojević“ iz Sombora, koje je uz pomoć Kuće knjige Serbona iz Niša i našeg udruženja iz Crne Bare, Miloša predstavilo zainteresovanim posetiocima.

Foto: Slavica Jovanović

Na promociji knjige u uvodnoj reči presednik SRPSKOG ISTORIJSKOG DRUŠTVA „Miloš S. Milojević“ g-din Stanko Gagić predstavio je učesnike promocije: autora knjige akad. prof dr Radomira Đorđevića, Dr Milana Maldenovića (Pra Milana Mladenovića od Lužice) i Novicu Krezića presednika udruženja „Miloš Milojević“ iz Crne Bare.

Foto: Slavica Jovanović

Interesantnu dvočasnovnu promociju pratili su somborski posetioci sa velikom pažnjom, a promociju po prvi put mogli su uživo pratiti i posetioci naših Facebook starnica:

https://www.facebook.com/miloscrnabara/

https://www.facebook.com/udruzenjemilosmilojevic/

https://www.facebook.com/groups/125419337529305/

Autor knjige se u toku promocije pored predstavljanja lika i dela Miloša S. Milojevića osvrnuo i na istinitu srpsku istoriju koju je inače i sam Miloš izučavao. Što je u mnogo čemu objasnilo zašto se o Milošu Milojeviću zapravo toliko malo zna kada su u pitanju šire društvene mase u Srbiji.

Foto: Slavica Jovanović

Dok se Dr Milan Mladenović (Pra Milan Mladenović od Lužice) osvnuo u toku obraćanja posetiocima promocije na višegodišnju saradnju sa Olgom Luković – Pjanović, tokom doktoriranja na „Sorboni“ u Parizu, iz čijeg rada je nastala i njegova knjiga „Olgijanski put“. Ovom prilikom dr Maldenović je i pročitao stihove koje je kao autor posvetio Maršu Miloša S. Milojevića iz 1881. godine koji je komponovao Vićentije Petrik.

Foto: Slavica Jovanović

Novica Krezić ispred društva iz rodne Miloševe Crne Bare, istakao je da su Miloševi koreni ovde u Bačkoj, nadomak samog Sombora i to u nekadašnjoj Bukini, a sadašnjem Mladenovu koje se nalazi na granici sa Hrvatskom. Iz ovog bačkog mesta čuveni sveštenik Stevan dolazi u mačvansko selo Crnu Baru gde u toku službovanja u braku sa valjevkom Sofijom (Sokom) dobija sinove Miloša i Simu.

Foto: Slavica Jovanović

Novica je dalje istakao višegodišnju borbu društva na vraćanju iz zaborava Miloša Milojevića, čak i u samom njegovom rodnom selu Crnoj Bari. A da se eto pred Bogom, u ovoj godini ljubileja uz svesrdnu pomoć članova društva, simpatizera, sponzora, donatora i pomoć Opštine Bogatić, Miloš vraća ne samo u rodnu Mačvu, nego i širom Srbije, što je inače i bio predmet njegovog životnog rada.

Foto: Slavica Jovanović

Ovom promocijom nastavili smo Miloša Milojevića prestavimo i somborskoj publici. A do sada ovu priliku imali su da prate: Šapčani, Bogatinci, Beograđani i Nišlije.

Planirano je za sada da u ovoj godini Milošev karavan obiđe i: Loznicu, Novi Sad i Leskovac. Mada su i dogovori u toku oko organizacije ovakve promocije i u Republici Srpskoj, potom u Crnoj Gori, a interesovanje za istu pokazuje i naša dijaspora. Osnovni problem priliom organizacije predstavlja svakako skromni finansijski budžet koji limitira svaku organizaciju promocije, ali ipak interesovanje je veliko!

Foto: Slavica Jovanović

Sve tačnije informacije o novim terminima i mestima promocije knjige o velikanu Milošu naši posetioci biće upoznati putem sajta društva http://www.milosmilojevic.macva.info/ i naših Facebook stranica.

Autor: Slavica Jovanović

Ostavite komentar