KULTURA MUZIKA

Najdžel Kenedi otvara jubilarni BEMUS

Najdžel Kenedi otvara jubilarni BEMUS

Britanski violinista Najdžel Kenedi otvoriće jubilarne 50. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS) koncertom „Od Baha do Geršvina“ u Sava centru.

„Zlatni BEMUS“ biće održan od 10. do 20. oktobra i tokom tih dana u beogradskim koncertnim dvoranama i muzejima nastupaće brojni solisti, ansambli, horovi i mladi umetnici.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, program ovogodišnjeg BEMUS-a osmišljen je kao sumiranje svih najvažnijih programskih segmenata, koji su tokom istorije ove manifestacije činili njen sadržaj: od „klasika“ simfonijskog, operskog, solističkog i kamernog repertoara, uz učešće najvećih svetskih muzičkih zvezda, preko izvorne narodne muzike, predstavljanja talentovanih muzičara najmlađe generacije, do savremenog trenutka i „krosovera“ sa drugim muzičkim žanrovima.

Tokom BEMUS-a nastupiće vodeći tenor današnjice Ramon Vargas na koncertu Simfonijskog orkestra i Hora RTS pod upravom Bojana Suđića, koji obeležavaju stogodišnjicu rođenja Leonarda Bernštajna. Izvodeći najpopularnije operske arije i pesme, Vargas će približiti i zvuke Latinske Amerike.

Solističke nastupe imaće ruski pijanista Vadim Rudenko, dvostruki laureat prestižnog takmičenja „Čajkovski“ u Moskvi, kao i korejski violinista Edvin E. S. Kim koji se prvi put predstavlja beogradskoj publici.

Nastupiće i Šarun ansambl Berlinske filharmonije i čuveni Brodski kvartet iz Velike Britanije koji je poznat i po svojoj saradnji sa zvezdama svetske popularne muzike (Sting, Elvis Kostelo, Bjork…).

Beogradska filharmonija, kao jedna od muzičkih institucija koje su dale odlučujući doprinos u formiranju Beogradskih muzičkih svečanosti, zahvaljujući velikom entuzijazmu i vizonarstvu nekadašnjeg šefa-dirigenta Živojina Zdravkovića, vraća se na BEMUS posle deset godina da zatvori ovogodišnji festival.

BEMUS će biti zatvoren delima kojima su otvorene i zatvorene prve Beogradske muzičke svečanosti, 1969. godine – poemom „Beograd“ Dragutina Gostuškog i Devetom simfonijom Ludviga van Betovena.

Izvor: N1

Ostavite komentar