KULTURA

„Noć muzeja“ u više od četrdeset gradova Srbije

Večeras se održava tradicionalna manifestacija „Noć muzeja“ u više od četrdeset gradova Srbije. Sve spremno za posetioce petnaeste smotre, koja će trajati od 17 časova do jedan sat iza ponoći

Slaveći istorijske pobede, ali i ljudske, intimne trijumfe često suviše male za stranice istorije, petnaesta „Noć muzeja“ biće održana večeras u više od četrdeset gradova širom Srbije!

Programska tema ovogodišnje manifestacije nosi naziv „Pobede i pobednici“. Pobeda u Velikom ratu, najavljuju organizatori, neće biti jedina koja će se slaviti tokom ove noći.

– Naša namera je da se kroz promišljanje sopstvenih malih-velikih pobeda koje život čine, istaknu i druge progresivne ideje, oboji sivilo svakodnevice, pruži šansa živopisnim ljudima i događajima koji su obeležili istoriju i još jednom pokaže da kultura može da pobedi – rekla je Ana Petrović, direktorka i osnivač ove manifestacije.

I ovog puta tradicionalno će se pričati neispričane priče i otvoriti novi prostori. Sve od 17 časova do jedan sat iza ponoći, muzeji, galerije i brojne institucije kulture otvoriće svoja vrata.

U Beogradu će ove noći biti otvoreno više od 60 zdanja, a Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ premijerno otvara – spomen-kuću i biblioteku intelektualca Vojislava Jovanovića Maramboa. U neposrednoj blizini prvi put će biti dostupna publici kuća porodice Veljković koja je ostavila veliki trag u razvoju Srbije tokom 19. i početkom 20. veka.

U Narodnoj biblioteci Srbije posetioce će dočekivati lično umetnik Miodrag Bata Knežević, a 70 godina postojanja „Zastava filma“ biće predstavljeno u holu Vojnog muzeja.

Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, pretvoren je u „Vijasat histori paviljon“. Na izložbi „Vladarke i supruge“ posetioci će moći da se upoznaju sa hrabrim i posve drugačijim vladarkama i suprugama iz dinastije Obrenović i Karađorđević.

Muzej nauke i tehnike obeležiće 200 godina od objavljivanja romana „Frankenštajn“ Meri Šeli, a biće proslavljeno i 150 godina od rođenja matematičara Mike Alasa.

Muški akt uživo i na zidovima dočekaće posetioce Galerije ULUS-a na izložbi koja je namenjena publici starijoj od 16 godina. Publika će u Kući legata moći da uživa u delima Olge Jančić i Petra Lubarde, a u Muzeju Nikole Tesle videti ko mu je nekad sve čestitao 75. rođendan.

Posetioci Narodnog muzeja Veliko Gradište imaće priliku da se upoznaju sa ručno potpisanom litografijom Pabla Pikasa i radovima skoro zaboravljenog slikara Dušana Bogića.

U Narodnom muzeju u Valjevu biće priređena izložba o istoriji i zaostavštini Jermena i njihovom uticaju na gradska zbivanja.

Galerija „Milan Konjović“ u Somboru podsetiće ljubitelje umetnosti na duh modernosti koji je provejavao kroz radove njihovog poznatog sugrađanina.

Gradski muzej u Kosovskoj Mitrovici predstaviće izložbu fotografija stare Kosovske Mitrovice, performans modelovanja portreta i iscrtavanje peskom ili kafom na osvetljenoj površini.

Ljubitelji putovanja prošetaće se Latinskom Amerikom kroz živopisne fotografije Marka Milivojevića u Muzeju grada Bačka Palanka, dok će u Galeriji Kulturnog centra biti otvorena izložba „Pismo i ornamenti“ Violete Marković.

U kragujevačkom muzeju „21. oktobar“ biće prikazani radovi čuvenog vajara Ota Loga, dok će izložbom „Zabranjeno je zabranjivati!“ Francuski institut u Novom Sadu obeležiti pedeset godina od čuvenih majskih previranja u Francuskoj.

NAJSTARIJI DOKUMENT

ISTORIJSKI arhiv Niš u okviru proslave sedamdeset godina postojanja predstaviće svoju najvredniju arhivsku građu, uključujući i najstariji dokument koji čuva – bakrotisk i skice niške tvrđave iz 1737. godine, ali i Bibliju iz 1868. godine koju su preveli Vuk Karadžić i Đura Daničić.

Izvor: Novosti

Ostavite komentar