KULTURA

Odlazak tumača Ćopićevih junaka

Povodom smrti glumca Tome Kuruzovića (1930-2017)

Poznati pozorišni, filmski i TV glumac, reditelj i književnik Tomo Kuruzović preminuo je juče u 86. godini od posledica srčanog udara, javljaju beogradski mediji.

Piše: J. T.

Iako je na pozorišnoj sceni proveo gotovo ceo život – glumio je od pete godine i iza sebe ima više od 100 filmskih i televizijskih uloga, publika ga najviše pamti po tumačenju junaka iz dela Branka Ćopića i kao Misirca iz filma „Povratak otpisanih“. Radio je do poslednjeg daha – kao najstariji član ekipe TV serije „Nemanjići“ oživeo je lik vizantijskog cara Aleksija Anđela, oca prve žene kralja Stefana Prvovenčanog Evdokije.

Sarajlija sa banjalučkim korenima, posle završene Učiteljske škole stigao je u Beograd 1949. i upisao se na Akademiju za pozorište i film u klasi profesora Joze Laurenčića. U Sarajevu je kasnije vanredno studirao jugoslovensku književnost, a na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu režiju u klasi Vjekoslava Afrića i Huga Klajna.

Bio je jedan od osnivača Malog pozorišta u Sarajevu – Teatra 55, dok je u Beogradu do penzije bio član Beogradskog dramskog pozorišta. Osnovao je alternativno pozorište „Sunce“ u novobeogradskom bloku 45 i studio „Tajne glume“ pri Preduzeću za kulturu i obrazovanje „Đuro Salaj“. Iza sebe ima više od 40 pozorišnih režija, dramatizovao je i adaptirao dela Petra Kočića, Branka Ćopića, Koste Trifkovića, Meše Selimovića, Jovana Sterije Popovića, napisao je „Roman bez romana“.

Foto: N. SKENDERIJA, Izvor: Danas

Ostavite komentar