GRADOVI KULTURA

Počinje 131. „Smederevska jesen“

Počinje 131. „Smederevska jesen“

Počinje 131. manifestacija „Smederevska jesen“, svetkovina u slavu grožđa. Pored mnogobrojnih sadržaja, pozorišta za decu, nastupa folklornih grupa, hora „Kolibri“, održaće se viteški turnir i koncert filmske muzike

Počinje 131. "Smederevska jesen"
Screenshot

„Smederevska jesen“ najznačajnija turističko-privredna manifestacija u regionu, ove godine održaće se od 6. do 9. septembra. Svetkovina u slavu grožđa i vina smederevskog vinogorja svečano će biti otvorena 7. septembra u 20 časova u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Manifestaciju će otvoriti opera „Karmina Burana“ u izvođenju hora i orkestra Radio-televizije Srbije sa dirigentom Bojanom Suđićem, saopštili su organizatori. Otvaranju će, po tradiciji, od 18 časova prethoditi defile učesnika ulicama grada pod nazivom „Smederevski karneval“. Tokom prepodneva biće održana privredna i poljoprivredna izložba.

Pored mnogobrojnih sadržaja, pozorišta za decu, nastupa folklornih grupa, hora „Kolibri“, održaće se viteški turnir i koncert filmske muzike. U Malom gradu, na svečanosti zatvaranja manifestacije, u nedelju, u večernjim satima, pod nazivom „Smederevo grade od starina“ koncerte će održati pevači domaće muzike.

Grad očekuje kao i svake godine više destina hiljada gostiju. Organizator je Grad Smederevo i Centar za kulturu. Za programe je iz budžeta opredeljeno više od pet miliona dinara, sudeći prema javnoj nabavci objavljenoj na portalu Centra za kulturu. Prva manifestacija održana je krajem 19. veka, dok je posleratna „Smederevska jesen“ održana 1960. godine. Tada je i prvi put upotrebljen termin „Smederevska jesen“, koji se ustaljuje do danas.

Počinje 131. "Smederevska jesen"
Screenshot

PROGRAM SAMO „ONLAJN“

Program ovogodišnje 131. „Smederevske jeseni“ predstavljen je nedelju dana uoči početka manifestacije. To je učinjeno preko društvenih mreža, a do sada nije održana niti zakazana konferencija za novinare kako bi program bio zvanično predstavljen. Nema ga ni na internet-portalu Grada.

Izvor: Novosti/ J. I.

Ostavite komentar