KULTURA POLITIKA

Prilepin o zabrani ulaska: Antiruski talas; Kovačević: Lov na misleće ljude

Prilepin o zabrani ulaska: Antiruski talas; Kovačević: Lov na misleće ljude

Ruski pisac Zahar Prilepin kaže, povodom odluke Sarajeva da mu zabrani ulazak u BiH, da je u pitanju antiruski talas koji vode specijalne službe.

Akademik Dušan Kovačević upoređuje ovaj slučaj sa lovom na sve misleće ljude.

„Smatram da kod većine naroda u BiH nema nikakvih loših osećanja prema meni niti bilo kakvog negativnog odnosa prema mojoj biografiji“, rekao je Prilepin za Novosti

Odluka Sarajeva možda je, kako kaže, posledica njihovih konsultacija sa Amerikom, Nemačkom ili Ukrajinom, koje su uticale da se napravi spisak persona non grata.

„Mislim ipak da u tamošnjoj vlasti nema nikakvih pretenzija prema meni, ni u obaveštajnim službama niti u političkim strukturama i da im ni samima nije jasno zašto se to desilo“, kaže Prilepin i ponavlja da on ne može da bude nikakva pretnja BiH i da nema takve pretenzije.

Prilepin o zabrani ulaska: Antiruski talas; Kovačević: Lov na misleće ljude

Akademik Dušan Kovačević smatra da je zabrana ulaska Prilepina u BiH skandal bez presedana i lov na sve misleće ljude.

„Nezabeleženo je da je bilo kom piscu zabranjen ulazak u neku zemlju i da je na spisku ljudi koji su opasni. To je nešto što se odavno nije dogodilo, još od vremena totalitarizam u bivšim zemljama pod ‘gvozdenom zavesom'“, kaže Kovačević za Novosti.

Prema njegovim rečima, glavni razlog za ovaj skandalozni događaj je što Prilepin dolazi iz Rusije i što je Rus.

„Sada je to lov na sve ljude koji su opredeljeni, koji misli da je ravnoteža u svetu značajna i da ne može bilo ko da vlada ovom planetom bahato, nasilnički, destruktivno i preteći bez prestanka ratom onima koji nisu poslušni“, navodi on.

Prilepin je, dodaje, čovek iz naroda koji se ne sviđa tim silama.

„Međutim, u 21. veku nekog pisca staviti na spisak osoba koje su opasne za ulazak na teritoriju zemlje koja sebe pritom smatra demokratskom i koja želi u Evropu, to ipak nikako ne može jedno s drugim“, smatra Kovačević.

Kaže i da ne očekuje reakciju međunarodne javnosti upravo zbog toga što je Prilepin iz Rusije.

„Da je kojim slučajem pisac iz Engleske ili Amerike, BiH bi sigurno dobila sankcije. Ovako pošto je on na strani neprijatelja velikih sila, one odluku vlasti BiH mogu čcak da smatraju i jednom vrstom upozorenja svima koji misle kao Prilepin“, zaključuje Kovačević.

Izvor:B92 Foto:Pritscreen

Ostavite komentar