ISTORIJA KULTURA

Pronađeno do sada nepoznato pismo Hajduk Veljka

Ekskluzivno: Pronađeno pismo Hajduk Veljka Petrovića u Adligatu

Pronađeno je ekskluzivno, do sada nepoznato pismo Hajduk Veljka Petrovića, jednog od najznačajnijih junaka srpske istorije, saopštili su iz udruženja „Adligat“.

Ekskluzivno: Pismo Hajduk Veljka

Napisano je u Negotinu, 23. maja 1812, pre 216 godina, godinu dana pre Veljkove slavne pogibije u ovom gradu.U pitanju je pismo – naredba kojom se stanovništvo navedenih mesta obavezuje da daje novčanu pomoć i pomoć u namirnicama, takozvani bir, ustanicima.

Hajduk Veljko

Ovlašćuje bimbašu Mateju da u njegovo ime skuplja tu pomoć, a „ko bi se protivio Mateju, to se samomu mene protivi“ kaže „Veljko Petrović Vojvoda“.

„Adligat“

Pismo se nalazi u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti.

Dokument je u Udruženje stiglo zahvaljujući angažovnju jednog od osnivača ovog udruženja, bibliofila i novinara Srđana Stojančeva.

Istoričari istražuju da li je Hajduk Veljko uopšte bio pismen, ili je tekst napisao neko od njegovih pisara.

Njegov pisar je svojevremeno bio i Vuk Karadžić, koji je o boravku u Negotinu ostavio izvanredno svedočenje o životu, karakteru i junaštvu Hajduk Veljka.

Istoričari istražuju da li je Hajduk Veljko uopšte bio pismen, ili je tekst napisao neko od njegovih pisara, možda čak i Vuk Karadžić

Iz vremena Prvog srpskog ustanka sačuvano je izuzetno malo pisanih tragova, a prota Mateja Nenadović u svojim „Memoarima“ opisuje kako su ustanici svoju arhivu u buradima nosili preko Save. Veći deo te arhive je nastradao.

Ljubomir Nenadović, književnik i diplomata

Pismo se nalazilo u biblioteci, pa se na njegovoj poleđini nalazi Nenadovićeva beleška da se, zaista, radi o pismu „Hajduk Veljka Petrovića“.

Moguće je da ga je poznati književnik, diplomata i ministar nasledio od svog oca, slavnog ustaničkog vojvode prote Matije Nenadovića koji je hajduk Veljka lično poznavao.

Naredba predstavlja dragocenost i zbog jezika. Iako je pisano starim pismom, korišćen je narodni jezik.

Pored naredbe se nalazi i pesma u rukopisu Dragomira Brzaka (1851-1905) o Hajduk Veljku, čiji stihovi se nalaze ispisani na spomeniku ovom junaku u Negotinu.

U Adligatu se nalazi zbirka predmeta sa početka XVIII veka, naročito oružja koje su koristili ustanici i Turci tokom samog ustanka.Ovo udruženje će uskoro u okviru svoje stalne postavke formirati izložbu o Prvom srpskom ustanku.

Izvor:Tanjug

Ostavite komentar