“Radost čitanja” na Beogradskom sajmu od 21. do 28. oktobra
GRADOVI KULTURA

“Radost čitanja” na Beogradskom sajmu od 21. do 28. oktobra

“Radost čitanja” na Beogradskom sajmu od 21. do 28. oktobra

Međunarodni sajam knjiga će na Beogradskom sajmu okupiti više od 500 domaćih i stranih izlagača od 21. do 28. oktobra, a biće pod sloganom „Radost čitanja“.

“Radost čitanja” na Beogradskom sajmu od 21. do 28. oktobra
Foto: N1

Na današjoj konferenciji za novinare u Skupštini Grada Beograda rečeno je da je 63. Sajam posvećen savremenoj srpskoj i svetskoj književnosti, teorijskoj misli u oblasti „duhovnih disciplina“, književnom prevodilaštvu i promociji knjige i čitanja.

Izlagači će izdanja predstaviti u halama Beogradskog sajma 1, 1a, 2a, 2c i 4, gde će biti i diskusije i predavanja o književnosti, izdavaštvu, društvenoj situaciji i obeležavanju jubileja.

Počasni gost Sajma je Maroko koji će viševekovnu tradiciju i kulturnu raznovrsnost – dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika predstaviti u hali 2a.

Na sajmu će učestvovati i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, ali i iz Republike Srpske, zatim iz Irana, Japana, Kine, Mađarske, Rumunije, Rusije, Slovenije, SAD, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske.

Sajam će ugostiti peruanskog pisca Santjago Ronkaljolo, portugalskog Valtera Goa Maia, slovenačkog pesnika Roberta Simonišeka, američkog pisca Pitera Breta, prevodioce srpske književnosti na ruski Jelenu Sagaloviš i na nemački jezik Mirjanu Vitman i Klausa Vitmana.

Ambasador Maroka Mohamed Amin Belhaž kazao je da će njegiva zemlja, kao prva arapska koja je počasni gost Sajma, imati štand u marokanskom građevinskom stilu, a biće izložena izdanja najznačajnijih izdavača i javnih institucija, i uz više od 1.000 dokumentarnih naslova.

Najavio je tribine marokanskih književnika i mislilaca, kao i nastup 22. oktobra u Domu omladine marokanskog muzičara Farida Ganama (Farid Ghannam).

Predsednik Odbora Sajma Knjiga Zoran Avramović kazao je da je ovogodišnji grad – gost Sajma Niš, koji će u Hali 1a u petak, 26. oktobra na platou Branka Miljkovića predstaviti svoje institucije, festivale, umetnike i izdavače.

„Knjiga je stub srpske kulture. Sajam knjiga ima važnu ulogu u čuvanju i razvijanju te tradicije“, kazao je Avramović.

Urednik programa Sajma knjiga Sanja Milić najavila je da će u Hali 2c biti obeleženo 150 godina od rođenja pesnika Alekse Šantića, 200 godina od objavljivanja „Vukovog rječnika“, 125 godina od rođenja pisca Miloša Crnjanskog, 150 godina od rođenja i 75 godina od smrti Mihaila Petrovića Alasa.

Sekretarka za kulturu Grada Beograda, Ivona Jevtić kazala je da je Sajam jedna od 11 manifestacija od izuzetnog značaja za Beograd i da broj posetilaca raste, te ih je prošle godine bilo 200.000 ljudi, dok se ove godine očekuje još više.

Na 63. Međunarodnom sajmu knjiga biće nagrađeni izdavač i izdavački poduhvat godine, dečija knjiga godine, izdavač iz dijaspore. Biće dodeljena posebna priznanja za doprinos u oblasti nauke, za izdavača, knjigu ili strip, za mladog dizajnera, kao i nagrade „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu i za nejlepšu dečju knjigu.

Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara. Sajam će radnim danima raditi od 10 do 20 časova, osim petka i vikenda kada će raditi do 21 čas.

„Školski dan“ je u četvrtak, 25. oktobar, a „porodični dani“ su u ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobar.

Izvor: N1

Ostavite komentar