KULTURA REGION

Šerbedžija: Dolazi vreme kad ćemo izići iz ovog dna i pakla

Šerbedžija: Dolazi vreme kad ćemo izići iz ovog dna i pakla

Glumac Rade Šerbedžija izjavio je u intervjuu Al Džaziri Balkans kako mu smeta uzajamno prebrojavanje krvnih zrnaca na prostorima bivše Jugoslavije i ocenio da će „vrlo brzo“ doći vreme kad ćemo izaći iz tog pakla.

Screenshot

„Ma, kako ne smeta! Ja sam ceo život na liniji, kako da kažem, bratstva i jedinstva. Ne mislim u jugoslovenskom smislu nego smislu humanosti, pristojnosti, uzajamnog uvažavanja jedni drugih. I mislim da će vrlo brzo doći to vreme kad ćemo izići iz ovog dna i pakla“, rekao je Šerbedžija u intervjuu za internet portal Al Džazire.

On je, u tom konktekstu, nazvao „jednim od najdivnijih događaja“ snimak koji mu je poslao prijatellj i na kojem „hrvatske odbojkašice trče i ljube srpske odbojkašice koje su pobedile Francusku“.

„Dirljiva scena, ljube jedne druge! I rekoh: pa, Bože, to je ta budućnost, budućnost nekog normalnog sveta“, rekao je Šerbedžija.

Komentarišući nagradu koju je na ovogodišnjem Motovun film festivalu dobio zajedno sa Mustafom Nadarevićem za 50 godina glumačkog rada, Šerbedžija je rekao da su za glumu „najbitnije ljubav i blagost, koje se mogu naći jedino u samoći, a mudrac je onaj koji to nauči u mladosti“.

„Vrlo često sam se, na neki način, osećao ispunjeno i važno što se bavim ovom profesijom jer sam imao tu sreću da sam u svom životu radio sa mnogo fantastičnih režisera i umetnika“, rekao je Šerbedžija, nabrajajući, između ostalih Živojina Pavlovića, Dušana Makavejeva, Rajka Grlića, Boru Draškovića, ali i ugledne svetske reditelje Stenlija Kjubrika, Fila Noisa, Klinta Istvuda, Gaja Ričija, Frančeska Rosija.

Komentarišući poslednju u dosadašnjem nizu nagrada, proslavljeni glumac je rekao kako mu, zapravo, „nije mnogo stalo“ do njih jer smatra „da su relativne“.

„Kao što mi je rekao Krleža: ‘Mali, svaka nagrada je dobro došla jer govori da je nekog vraga vrijedilo to što si pokušavao u umetnosti. A s druge strane – pokušaj da je zaboraviš što pre možeš’. I to je, eto, bio moj odnos prema nagradama“, prokomentarisao je Šerbedžija.

Taj svoj odnos prema priznajima ilustrovao je navodeći da su sve njegove nagrade „godinama bile u podrumu“ stana u Tomašićevoj ulici u zagrebu, a posle razvoda prka i preseljenja „opet su bile u podrumu jedne kuće, stajale su u jednom koferu“.

„I kad smo, nakon puno godina, otvorili taj kofer – sve su bile plesnive, dobile su patinu vlage“, rekao je Šerbedžija.

Poznati glumac otkrio je za kojom ulogom žali, podsetivši se da u karijeri nikad nije igrao ni jednog od Čehovljevih junaka.

„Imao sam želju da igram Astrova u Ujka Vanji Čehova. Kao mlad čovek sam bio zaljubljen u tu literaturu čehovljansku i taj teatar i tu ulogu. I to sam želeo da igram, a nikad nisam igrao Čehova“, rekao je Šerbedžija, komentarišući kako su Čehovljevi junaci „svi četrdesetogpdinjaci ili između 40 i 50 godina“.

„Dakle, kad sam sazreo i došao u godine da igram te Čehovljeve junake, onda sam otišao iz ove zemlje i tako nikad nisam odigrao Čehova“, rekao je Šerbedžija u intervjuu Al Džaziri.

Izvor: Danas

Ostavite komentar