KULTURA

Srpska romantika predstavljena u Beču

Foto: Privatna arhiva

Rajko R.Dvizac je opravdao svoju nezvaničnu titulu Princ romantike.

U elitnoj bečkoj palati Esterhazy, već kako dolikuje jednom princu, 18. i 19. maja održana je svečana promocija „Romantične trilogije“. Pored dva njegova ranije objavljena hit romana „Boja ljubavi“ i „Utorkom nisam udata“, premijerno je predstavljen novi roman „Šta da kažem anđelima“,  kao i zbirka priča „Priče jednog romantičara“.

Prvo veče Rajko R. Dvizac se predstavio našoj čitalačkoj publici, a druge večeri publika je bila mešovita, sastavljena od Srba i znatiželjnih Austrijanaca.

Anja Kribernegg  je u ime izdavača Cyberpublishing Verlag GmbH najavila da je u planu da se sve knjige pojave i na nemačkom i engleskom jeziku, što će svakako proširiti krug čitalaca lepe književnosti, odnosno romantike.

Promocija knjiga Rajka Dvizca
Anja Kribernegg i Rajko Roki Dvizac na promociji, Foto: Privatna arhiva

– „Objaviti 4 knjige odjednom je veliki izazov za svakog izdavača, ali ja da ne verujem u Rajka i njegov stil pisanja, ne bih to uradila. Ovo je naš prvi korak. Usput ispravljamo tuđe greške i eliminišemo ljude sa negativnom energijom. U ovom trenutku je ipak najvažnije da su se knjige najzad pojavile na tržištu i da su dostupne čitaocima u celom svetu. Ljubitelji romantike sada lako mogu da dođu do ovih, usuđujem se da kažem, vanserijskih knjiga. Mogu da posete sajt izdavača Cyberpublishing E- Verlag ili pak da knjige naruče preko moje email adrese anja.kribernegg@gmx.at ili da se direktno obrate autoru. Priče u ovim knjigama su tople, ljudske, sudbinske. Pisane su na pitak i razumljiv način. Čitaju se u jednom dahu. S obzirom da su zasnovane na istinitim događajima i stvarnim likovima, mnogi čitaoci će pronaći i scene iz sopstvenog života, to je danas prava retkost u književnosti“ – rekla je Anja Kriberenegg.

S obzirom da je izdavač iz Austrije, sva 3 romana, kao i zbirka „Priče jednog romantičara“ automatski će se naći i u Nacionalnoj biblioteci Austrije.

Foto: Privatna arhiva

Autor Rajko R. Dvizac je zadovoljan svojim prvim susretom sa čitaocima iz Beča:

– „Oni koji su došli, verujem da su zadovoljni. Imali su šta da čuju, a ja lično sam upoznao jako puno divnih ljudi, stekao nova prijateljstva. U Beču sam obišao mnoga znamenita mesta, kako onih koji pripadaju austrijskoj kulturnoj baštini, tako i neka važna mesta iz srpske kulture. Posetio sam kuće u kojima su živeli Jovan Jovanović Zmaj i Dositej Obradović. Moj domaćin Anja Kribernegg se svojski potrudila da meni i mojoj porodici naš prvi boravak u Beču ostane u trajno lepom sećanju. Ovim putem joj se javno zahvaljujem. Ona nije bila samo moj izdavač, već i prijatelj moje porodice, a to je od nemerljive vrednosti. Hvala ti na svemu draga naša Anja“ – kaže Princ romantike Rajko R. Dvizac, još uvek prepun pozitivnih utisaka.

Očigledno da je i čitalačka publika zadovoljna jer je piscu i pre odlaska iz Beča ponuđeno da ponovo dođe. I to što pre, jer još uvek ima mnogo onih koji bi želeli da se upoznaju sa Princom romantike i njegovim knjigama. No, to sve zavisi od dogovora izdavača i potencijalnih organizatora. U toku su pregovori za nastavak promocija romantike u dijaspori. Pre svega u Švajcarskoj i Nemačkoj, a možda i SAD i Kanadi.

Sedamdesetih Rajko R. Dvizac je objavio prvi svoj kultni roman „Boja ljubavi“,  koji je prodat samo za mesec dana. Pre tri godine objavio je roman „Utorkom nisam udata“ koji je preko noći osvojio srca lepšeg pola. Roman koji je i dalje izuzetno tražen, roman koji se čita u jednom dahu, koji se čuva, ponovo čita i prepočuje prijateljima.

Kakva sudbina očekuje roman „Šta da kažem anđelima“?

– „Sva tri romana iz „Romantične trilogije“ su različita po stilu, ali im je zajednička crta što ih vezuje ljubav. Kroz život čovek neprestano traga za pravom, iskonskom ljubavi koja, ako je prava, ostaje da traje i posle nas. Roman „Šta da kažem anđelima“ je najzrelije napisan. U njemu ima mnogo poruka, pouka, pa čak i saveta. Zasnovan je na istinitim pričama. Pre svega mojom, autobiografskom, a potom i jednom sudbinski vrednom, koja dokazuje da ljubav ne poznaje niti priznaje ni granice, ni vreme, ni bore, ni godine. Ljubav stanuje u srcu i duši.“

-„Ako srce ne zatreperi, ako se u duši ne zapali vatra, ako oči ne zasijaju toplinom i čežnjom onda ste uzalud živeli uprkos svom materijalnom bogatstvu. Ovaj roman govori o tome i zato verujem da će „Šta da kažem anđelima“nadmašiti roman „Utorkom nisam udata“! Moj lični savet je da nabavite kompletnu trilogiju, samo tako ćete otkriti pravi put do ljubavi.“

„Da volite bez straha i da budete voljeni do neba“ – poručuje vam Rajko R. Dvizac, književni Princ romantike.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Jutarnji GLASnik/ M. A. M.

Ostavite komentar