KULTURA VESTI

U Crnoj Bari manifestacija u čast Miloša S. Milojevića. Među učesnicima i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović

U Crnoj Bari u Opštini Bogatić od 22-24. juna 2018. godine organizovana je trodnevna manifestacija u čast znamemitog istoričara i književnika Miloša S.Milojevića.

Foto: Slavica Jovanović

Prva po redu manifestacija „Dani Miloša S. Milojevića“ bogatog je i raznolikog sadržaja. Otvorena je promocijom knjige „Pesme i običaji ukupnog naroda srpskog“, Miloša S. Milojevća, a centralni deo manifestacije drugog dana bio je prvi Naučni skup sa međunarodnim učešćem, na kom je diskutovano na temu „Doprinos Miloša S. Milojevića književnosti“.

Foto: Slavica Jovanović

Brojne zvanice svojim prisustvom uveličale su ovaj skup, a među njima se našao i prof dr Viktor Ivanovič Miščenko, istoričar Državnog univerziteta u Brjansku u Rusiji.

„Ideje Miloša Milojevića su aktuelne, ne samo za Srbiju, već i za Rusiju, jer je on zagovornik jedinstva slovenskog naroda. Izučavanje istorijskog nasleđa Miloša Milojevića i dalje se sprovodi u Rusiji i naši savremeni istraživači koji se bave poreklom Slovena u svojim radovima koriste i istraživanja ovog znamenitog Srbina. Volim Srbiju, drago mi je da sam danas ovde u Crnoj Bari“, rekao je Viktor Ivanovič Miščenko.

Foto: Slavica Jovanović

Prvi Naučni skup predstavlja sveobuhvatan pristup u rasvetljavanju raznih nepoznanica koje i dalje vladaju kada je u pitanju lik i delo Miloša S. Milojevića i za cilj ima da rasveli naučno delovanje istaknutog Srbina, kako u književnosti, istoriji, oslobodilačkim ratovima tako i u nesebičnom zalaganju za očuvanje pravoslavne vere i srpstva u suštini.

„Pre tačno dvadeset godina na tribini u Osnovnoj školi Crna Bara je vratila svog Miloša Milojevića i taj talas dolazi i do dana današnjeg. Naučni skup kom prisustvujemo je o njegovoj poeziji, ali on je višeznačajan i ima zasluge i u istorijografiji i u oslobađanju posebno južnog dela Srbije, kao i u sakupljanju bogate građe i običaja svekolikog naroda srpskog. Miloš prevazilazi Srbiju, učio je u Rusiji, gde je takođe cenjeno njegovo delo. Uz sve to, on je najosporavaniji srpski naučnik i smatram da je ovo danas jedan značajan korak ka njegovoj rehabilitaciji“, istakao je dr Zoran Milošević, sa Instituta za političke studije Beograd.

Foto: Slavica Jovanović

Uoči zvaničnog početka Naučnog skupa, koji je bio zatvoren za medije, prisutnima su se obratili i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, prof dr Radomir Đorđević, Dragoslava Goga Koprivica, prof dr Milan Šojić, prof dr Petar Milosavljević i Vojin Petrović, osnivač Udruženja „Miloš Milojević“ u Minhenu.

„Sa likom i delom Miloša Milojevića upoznali su me profesor Đorđević i moj kolega Predrag Đurić i ta njihova iskrena ljubav prema ovom istaknutom Srbinu uticala je i na mene da se pozabavim ovom tematikom. Na sreću postoje ljudi koji nisu zaboravili Miloša Milojevića i to je potvrda da je istina, jedna od pet večnosti, neuništiva. Prošle su godine, decenije i on je oživljen, znači da je vredeo, da je za života velika dela spremio i kao obavezu u zalog svima nama ostavio“, izjavio je general-potpukovnik Milosav Simović komadant Kopnene vojske Srbije.

Drugi dan manifestacije obeležilo je i Takmičenje u kuvanju riblje čorbe, Mini sajam hrane i pića, Turnir u malom fudbalu, Izložba slika Stojana Aničića i Željka Dragićevića, a pod lipama u Crkvenoj porti održan je koncert KUD-a „Jelica“ iz Crne Bare.

Foto: Slavica Jovanović

Manifestacija je zatvorena u nedelju 22. juna 2018. kada se u jutarnjim časovima održao pomen Milošu S. Milojeviću i kratko predavanje o istorijatu crnobarske crkve.

Ovaj događaj organizovali su: Mesna zajednica Crna Bara u saradnji sa Crkvenom opštinom, Kulturno-umetničkim društvom „Jelica“, Udruženjem žena „Crnobarke“, Ribolovačkom sekcijom „Ušće“, Fudbalskim klubom „Hajduk Stanko“ i Udruženjem „Miloš Milojević“.

Pripremila: Slavica Jovanović, novinar i književnik

Ostavite komentar