KULTURA

Vjera Mujović: Politika je grozna stvar kojom se bave grozni ljudi

* Možemo da kritikujemo koliko god hoćemo rijaliti programe, televiziju, nove tehnologije, medije, ali s druge strane znam da kod nas ima beskrajno talentovanih ljudi

Foto: Sinemanija.com

Prenosimo vam deo iz intervjua naše glumice Vjere Mujović, koji je dala za list Danas, u kome se osvrnula na odnos između politike i umetnosti:

* Da li umetnici treba da budu angažovani i šta je njihova sudbina u smutnim vremenima? Stanislavski je bio Lenjinov ljubimac, ali je završio u kućnom pritvoru.

– Sovjeti su imali još u ono doba Agitprop – Agitacionu propagandu, koja se bavila umetnošću, kulturom, širenjem pismenosti na najnižem nivou. Oni su odmah bili svesni važnosti kulture i umetnosti, tako da mnoge velike umetnike nisu dirali. Govorim o pesnicima i onima koji su širili ideologiju.

Nedavno sam čula genijalnu rečenicu, ministra spoljnih poslova Velike Britanije koji je još 1885. rekao: „Srbija se nalazi u stanju akutne razdraženosti“.

Meni se čini da smo u hroničnoj akutnoj razdraženosti i da su se mnogi umorili od angažmana, a neki su u stanju potpune otupelosti. Svako ko se bavi umetnošću ne može a da ne bude svesno socijalno biće, ali s druge strane toliko je užasa i strahota na ovom svetu, da mi je strana želja da se nasiljem bavim i na sceni. Ne kažem da bih odbila takvu ulogu, ali ne bih inicirala takav projekat.

Kao što je sam Dostojevski rekao: „Čovek može bez hleba, bez vazduha, ali bez lepote ne može“. Zato je važno da, ako možemo svakog dana neku lepotu i dobrotu proširimo bar malo. Možemo da kritikujemo koliko god hoćemo rijaliti programe, televiziju, nove tehnologije, medije, ali s druge strane znam da kod nas ima beskrajno talentovanih ljudi.

* Gde su oni, u prvom planu vidimo samo netalentovane političare?

– Mislim da je politika toliko grozna svar i da samo grozni ili halapljivi ljudi žele njom da se bave. Normalan svet u nekim budžacima i nema potrebu za takvom vrstom javnosti.

Celi intervju pročitajte OVDE

Piše: Jelena Tasić

Izvor: Danas

 

Ostavite komentar