DRUŠTVO POLITIKA

Lončar da da ostavku! Vučić zbog lične promocije ugrozio zdravlje dece obolele od raka!

Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je hitnu ostavku ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog „brutalnog ugrožavanja bolesnika i korišćenja teško bolesne dece u svrhu političke promocije Aleksandra Vučića“.

U saopštenju se podseća da je u utorak u Institutu za majku i  dete „Aleksandar Vučić sa svojom svitom i probranim novinarima nastavio ličnu političku kampanju prilikom koje je, zanemarujući sve epidemiološke propise i preporuke, pa čak i upozorenje prisutnog lekara, ne noseći čak ni zaštitnu masku koja mu je data, svesno i direktno ugrozio zdravlje bolesnog deteta“.

 

Ovo je nedopustivi presedan i jasna poruka na šta je sve spreman zarad televizijske promocije svog lika i nedela. Njegova ostavka se već uveliko traži na slobodnim ulicama širom Srbije, ističe PSG.

Ovom prilikom zahtevamo hitnu ostavku ministra Lončara, koji je lekar i koji je, iako prisutan, dozvolio, ovaj nečuveni incident, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je ministar, pravdajući sebe i Vučića, izjavio da su „to su deca sa najtežim oboljenjima za koju je krajnje neizvesno šta će biti“.

„Da li ovo znači da je za ministra ovo dete toliko ugroženog zdravlja da za njega ne važe epidemiološke rocedure jer šta je-tu je, ostalo nam je samo da čekamo“, piše u saopštenju PSG i dodaje da za ovakvo kršenje prava i ugrožavanje zdravlja pacijenata nema opravdanja, prenosi RTS.

Vučić u bolničkoj poseti: Ko može bez maske u sezoni gripa

Dok traje sezona gripa, posete bolnicama nisu dozvoljene.

To pravilo nije važilo za predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je posetio odeljenje hematoonkologije Instituta za zaštitu zdravlja majke i deteta „Dr Vukan Čupić“.

U Ministarstvu zdravlja i Institutu za zaštitu zdravlja majke i deteta, kao i kabinetu predsednika nismo dobili odgovor zašto predsednik, ako je već mogao da poseti bolnicu tokom zabrane, nije poštovao zdravstvene mere i nosio masku.

Vučić je obišao decu koja se leče na hematoonkologiji i sa jednim dečakom se fotografisao bez zaštitne maske.

Fotografiju je objavio na Instagram nalogu Budućnost Srbije.

„Imao sam čast da upoznam pravog super heroja, malog, hrabrog borca, Zlatana“, napisao je predsednik ispod fotografije, koja je napravljena po želji Zlatanove majke i samog dečaka, navodi se na sajtu predsednika.

Predsednik je u sobu sa pacijentima kojima ni roditelji ne mogu da dođu u posetu, ušao bez maske, prenosi BBC.

Lončar da da ostavku! Vučić zbog lične promocije ugrozio zdravlje dece obolele od raka!

Portal Bebac najoštrije je osudio krajnje neodgovorno i bahato ponašanje ministarstva zdravlja Zlatibora Lončara i predsednika Aleksandra Vučića koji su zarad lične promocije ugrozili život dece na hematološkom odeljenju u Beogradu.

Korišćenje dece na ovakav način i to za vreme epidemije gripa i pojačanih mera bezbednosti u celoj zemlji neprimereno je i nedopustivo.

Zbog epidemije gripa pojačane su mere zaštite u celoj Srbiji. Deca ne idu u školu, a u bolnicama su zabranjene posete. I dok najbliži članovi porodice ne mogu da obiđu svoje najmilije, predsednik Vučić može sa sve novinarima i kamermanima da uđe na hematološko odeljenje Instituta za majku i dete.

Ne postoji ni jedno epidemiološko pravilo po kojem predsednik države ima pravo  da obilazi decu sa najtežim oboljenjima i u to usred epidemije.

Umesto da zaštiti prava pacijenta, da obezbedi najadekvatnije uslove za lečenje naših mališana, ministar zdravlja Zlatibor Lončar smatra da je ovakav postupak moralan čin, a opravdanje nalaži u želji bolesnog deteta da vidi predsednika Vučića, piše Bebac.com.

„To su deca sa najtežim oboljenjima za koju je kranje neizvesno šta će biti i kad ima želju da hoće da vidi predsednika – a videli ste i onaj dečko Ognjen koji hoće da se slika sa njim, e onda kad ispoštujete sve to, onda je valjda najmanja stvar ispuniti želju tom detetu, mislim da to nije prevelika želja“, naveo je Lončar, prenosi N1.

Pod izgovorom da ispunjavaju želje, ministarstvo zdravlja i predsednik Vučić, besramno su ugrozili detetovo pravo na adekvatnu zaštitu i lečenje, piše Bebac.

Na društvenim mrežama su se pojavili mnogobrojni komentari koji osuđuju ovaj neprimereni marketinški potez.

Komentari na društvenim mrežama

Izvor: Jutarnji GLASnik                                                            Foto:Screenshot

Ostavite komentar