DRUŠTVO VAŠ GLAS

Majke nestalih beba održale performans:Predsednik nam je poslednja nada Video

Majke nestalih beba održale performans:Predsednik nam je poslednja nada

Majke članice tri Udruženja roditelja nestalih beba održale su performans ispred Predsedništva.

 

Obučene u crno, majke smatraju da su na taj način poslale poruku, kako se osećaju godinama i kao znak protesta što se njihovi slučajevi ne rešavaju i da do sad nisu saznale šta se dogodilo sa njihovim bebama.

Takođe su na ovaj način podsetile da Srbija još uvek nije usvojila Zakon o nestalim bebama, kako bi se taj problem rešio institucionalno.

Milena Janković

Milena Janković iz Udruženja nestalih beba Beograd, za N1 kaže da su u performansu učestvovale majke i oni koji ih podržavaju.

“ Iako smo protestvovaii ispred ministarstva, Vlade RS, u Knez Mihailovoj, ispred hrama Svetog Save, na protestima „1 od 5 miliona“ kako bi iskazale svoje  nezadovoljstvo poslednja nada nam je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zato se nalazimo ovde“,rekla je Milena Janković, predsednica udruženja Nestalih beba Beograd, koja je majka „nestale bebe“ i advokat.

Protest, 10.april , Predsedništvo

Pitanjem nestalih beba bave se tri udruženja roditelja iz Beograda, Vojvodine i Srbije i Vladina mešovita državna komisija.

„Pitanje nestalih beba decenijama se ne rešava, postoje sumnje  da se nešto dešavalo u porodilištima dugo godina u Srbiji uz medicinsko osoblje i državnih organa. Mi želimo da se to ispita i da se taj problem reši“, rekla je kaže Milena Janković.

Zahtevi majki „nestalih beba“

Prema podacima Udruženja roditelja nestalih beba, u Srbiji je u poslednjih 40 godina u porodilištima lažno proglašeno mrtvim između 6.000 i 10.000 novorođenčadi.

Zakon o rešenju ovog problema je još u Skupštinskoj proceduri, Komitet ministara Saveta Evrope traži izveštaj o napretku u ovom slučaju, a odgovora nema.

Protest majki nestalih beba

Katarina Golubović, direktorka Jukoma, koja je često gostovala u medijima povodom ovog pitanja govorila je da je od Saveta traženo da se ispitaju dosadašnji koraci države.

Naglašavala je da se predlog zakona nalazi u skupštini od marta prošle godine da se od tad ništa ne dešava. Navela je i da kada je reč o nestalim bebama, reč je o „organizovanom kriminalu, koji je teško goniti zbog instituta zastarelosti i dodala de se zatoi traži poseban zakon kojim bi se omogućile adekvatne istrage u svakom posebnom slučaju.

Izvor: Jutarnji GLLASnik                                              Foto: Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar