DRUŠTVO HRONIKA REGION SRBIJA

Majke iz eks Jugoslavije ujedinjene u potrazi: Da li će Srbija prva rešiti „aferu otetih beba“VIDEO?

Ispovest čoveka koji je odbio da kupi bebu u porodilištu uzdrmala republike bivše Jugoslavije

Da li će Srbija prva rešiti „aferu otetih beba“?

Uvod u ovu temu je veoma važan. Napominjemo da se ni jednog trenutka ne dovodi u pitanje niti se pravi insinuacija da su bebe „nestajale“ samo u Srbiji i da se naš narod optužuje za kriminal koji se događa u mnogim zemljama sveta.

Oni koji žele da na taj način, zlurado objasne svaki pokušaj dostavljanja dokaza o „aferi nestalih beba“ zapravo ometaju istragu. Namerno „iskrivljujući“ svako svedočenje  koje može da pomogne u rešavanju „afere nestajanja beba“ po porodilištima je zapravo prikrivanje činjenica i usmeravanje javnosti na „krivi put“ kako bi zataškali istinu.

Svaki pošten i savestan građanin jednog društva dužan je da govori istinu kako bi pomogao državi da reši probleme. I zato je za ponos ukoliko upravo Srbija bude ta koja se hrabro upustila u borbu sa organizovanim kriminalom, ukoliko ga je bilo u „aferi nestajanja beba“ u porodilištima. Ili da bude prva koja dokaže da to nije bilo tako.

Protesti Udruženja majki u Beogradu

Bilo kako bilo, početkom juna ove godine Savet Evrope ponovo je tražio usvajanje zakona o nestalim bebama i navodi:

„Savet Evrope (SE) primećuje sa ozbiljnom zabrinutošću da vlasti u Srbiji, uprkos ponovljenim pozivima i uveravanjima da će nacrt zakona o „nestalim bebama“ biti usvojen, nisu usvojile mere koje zahteva presuda Evropskog suda za ljudska prava, saopštio je Komitet ministara SE posle sastanka u Strazburu.“

Savet Evrope već godinama traži od vlasti u Srbiji da usvoji zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.

Više od 2.000 roditelja u Srbiji, okupljenih u udruženjima, traži istinu o bebama rođenim pre dve, tri i više decenija jer ni tela dece, ni prateću dokumentaciju, posebno umrlice, mnogi od njih nikada nisu dobili.

Predlog zakona o nestalim bebama ušao je u skupštinsku proceduru, ali još nije na dnevnom redu, uprkos najavama da će se na prvom prolećnom zasedanju ove godine naći pred poslanicima. Više udruženja roditelja tražila su da taj predlog bude povučen iz procedure, jer se njime, kako kažu, slučajevi neće rešiti i neće dati odgovore na pitanje gde su nestala deca, već će se samo „zatvoriti bebi afera“.

Kome smeta svedočenje čoveka koji je došao iz Nemačke da pomogne svojim iskustvom u rešavanju „bebi afere“

Šokantna ispovest poštenog čoveka i priznanje da su mu nudili da umesto usvajanja, kupi bebu u porodilištu u Beogradu, za 10 000, a za blizance 15 000 maraka svakako je izazvala veliku buru u Srbiji, ali i u drugim republikama na teritoriji bivše Jugoslavije. I građani Nemačke, zbog kojih je Jutarnji Glasnik uradio intervju i na nemačkom pokazali su veliko interesovanje za ovaj slučaj. Pojedini mediji su propratili ovo svedočenje, a drugi su bili „apriori“ protiv ne želeći ni  da saslušaju ovog čoveka, već su ga odmah proglasili za „bukača“ i „lažova“ koji nije adekvatan da ga intervjuišu ili objave njegovo svedočenje.

Kao i za mnogo toga u Srbiji došlo je do podeljenog mišljenja, umesto do razumnog razmišljanja da ukoliko je neko došao čak iz Nemačke da kaže svoje iskustvo kako bi pomogao majkama koje tragaju za „nestalim bebama“da saznaju istinu, trebalo bi ga čuti i u krajnjem slučaju što je i ponuđeno, neko od zaduženih za to sasluša svedočenje. Njegova izjava je overena kod notara u Beogradu, tako da postoji i zvaničan dokaz.

Video:

Da podsetimo nemački državljanin Marko Ivić koji je rođen u Jugoslaviji na srpskoj televizijskoj stanici je gledao emisiju o krađi beba maja, ove godine. Došao je u Beograd i ispričao je da je i on greškom mogao da usvoji dete koje je možda ukradeno nekoj majci.
Spreman je da svedoči i da ispriča sve do detalja kako je došao i ko ga je doveo u porodilište u Beogradu koje je prepoznao, kao i lekara za koga navodi da ga prepoznaje na fotografijama.

Sa roditeljima iz Udruženja nestalih beba Beograd i Udruženja nestalih beba Vojvodine, i njihovim predstavnicama Milenom Janković i Anom Pejić koje su ga ugostile  i čije je svedočenje gledao u emisiji zbog koje je došao, Marko Ivić je obišao porodilište i ulice koje je prema njegovom sećanju prepoznavao.

Put je naveo prema Bolnici za ginekologiju i akušerstvo u Preševskoj na Zvezdari, a istražni organi bi po svoj prilici trebali da istraže ovo svedočenje, mada za sada nisu pokazali interesovanje.
Ali je javnost pokazala i te kakvo interesovanje za ovaj slučaj i podstakla sve majke koje su se porađale u bivšoj Jugoslaviji da se podignu i zajedno sa majkama iz Beograda potraže svoja prava, da znaju šta se dogodilo sa njihovim bebama u porodilištima iz kojih ih nisu iznele ni žive ni mrtve.

Majke nestale dece iz Srbije i BIH
Majke nestale dece iz Srbije i BiH zajedničkoj potrazi za „otetim“bebama

Majke djece iz Srbije i Bosne i Hercegovine dijele istu sudbinu kada su u pitanju njihova djeca koja su nestala po rođenju. Vođene majčinskim instinktom godinama traže svoju djecu, jer kako kažu osjećaju da su i dalje živa, da nisu umrla po rođenju, kako su im ljekari najčešće govorili. Danas su se prvi put sastale u Tuzli u cilju razmjene iskustava i pokretanja određenih aktivnosti na pronalasku njihove nestale djece.

Majke beba nestalih po rođenju u porodilištima u Bosni i Hercegovini i Srbiji svoje teške sudbine odlučile su ujediniti i prezentirani javnosti, što je jednim dijelom i ujedinilo region. Kako su nam rekle, njima je najčešće nakon rođenja djece saopćavano da su njihova novorođenčad umrla po rođenju. Tijela beba nikada nisu vidjeli. I tako godinama. Njih  hiljade. Majke tvrde da su im djeca ukradena.

“Nas putevi tako i spajaju i dovode. Negdje su ljekari iz Tuzle prešli da rade u Srbiju a neki su išli obrnuto. Znači ubijeđeni smo da je ista ekipa. Mi smo našoj državi dokazali da je krala dejcu. Nama je djecu krala država.“, navodi Ana Pejić članica Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine.

Iz tog razloga pokrenute su i  aktivnosti o osnivanju udruženja roditelja nestalih beba i u Bosni i Hercegovini.

“Mislim da će biti pozitivno da će biti nešto od tog jer mi moramo saznati istinu. Ako je mrtvo nek’ mi daju sve podatke, gdje je ukopano, jer mi imamo nešto u svom srcu i osjećamo da su djeca živa“, ističe majka nestale bebe iz Gornjih Dubrava Dževida Hasić.

“Majka se porodila u Sremskoj Mitrovici, 19. decembra ’93. Čula je bebu, vidjela je. Sutradan su joj rekli da je beba umrla. Izašla je iz porodilišta bez bebe. Nisu joj dali nikakav dokument.“, navodi Zorica Malić, sestra nestale bebe iz Mladenova.

Tuzla: U potrazi za bratom koji nije iznet u porodilištu

Majke nestalih beba u narednom periodu žele dokazati da su njihova djeca proglašavana mrtvim, nakon čega su prodavana na crnom tržištu, stoga im je potrebna i podrška javnosti. Nakon sastanka u Tuzli i razmjene iskustava, majke nestalih beba prošetale su gradom, odale počast i položile cvijeće ubijenoj mladosti na Kapiji u maju 1995. godine, prenosi Federalna .ba 13.07.2019.

Odavanje počasti
A šta je uzdrmalo čitav region da se pokrene?PogledajteVIDEO: „ISPOVEST ČOVEKA KOJA ĆE UZDRMATI’BEBI AFERU’ U SRBIJI“

Autor: Jutarnji GLASnik                                                        Foto: Screenshot

Ostavite komentar