"Mame su zakon": Martinović se sramno i nepristojno politički razračunava preko leđa trudnica i porodilja
DRUŠTVO ŽIVOT

„Mame su ljute“,protestuju ispred Vlade Srbije

Protest Mame su ljute počeo ispred Vlade Srbije

Protest „Mame su ljute“, koji Inicijativa „Mame su zakon“ organizuje zato što državnim budžetom za narednu godinu nisu izdvojena sredstva potrebna za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, počeo je danas oko podneva ispred Vlade Srbije.

Okupljeni drže plakate na kojima piše „Mame su ljute“.

Predstavnica incijative „Mame su zakon“ i poslanica Tatjana Macura rekla je da su članice te incijative videle da u usvojenom budžetu za narednu godinu nijedan dinar nije izdvojen za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, iako su vlasti to najavljivale.

„Želimo stvarne izmene, a ne kozmetičke“, poručila je ona u obraćanju prisutnima na protestu ispred Vlade Srbije.

U najavi protesta navedeno je da će nezadovoljne majke i trudnice ponoviti zahteve za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji ostavlja ozbiljne posledice na živote porodica i zbog kojeg neke od majki imaju mesečna primanja svega 1.000 dinara.

Organizatori su podsetili da je iz Vlade obećavano da će problem biti rešen do kraja godine, ali se to nije dogodilo, a u novom budžetu nije planirano ni za 2019. godinu.

Podršku protestu dale su poslaničke grupe Demokratske stranke, Dveri, Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, Socijaldemokratska stranka-Narodna stranka, Samostalni poslanici i Pokret centra, čija poslanica je Tatjana Macura.

„Mame su ljute“

Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom oštećene su majke koje rade manje od 18 meseci u kontinuitetu, majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, deca koja su rodjena kao 3. i 4. dete u porodici pre 1. jula, a imaju manje od 10 godina i majke koje zaradjuju više od tri republičke prosečne plate.

Osnovni zahtevi inicijative „Mame su zakon“ su da se zаrаde obrаčunаvаju tаko što se osnovicа sa doprinosima podeli sа 12 umesto sa sadašnjih 18 meseci i da mesečni iznos nаknаde zа odsustvа sа poslа zbog trudnoće ili nege detetа ne bude mаnji od minimаlne zаrаde.

Ta Inicijativa organizovala je do sada protestnu šetnju 25. septembra u Beogradu, 11. oktobra u Nišu i 4. novembra u Novom Sadu.

Izvor: Danas  Foto: Screenshot

Ostavite komentar