DRUŠTVO

Matica srpska ne želi da organizuje antifašističku tribinu

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević kritikovao je danas Maticu srpsku jer nije prihvatila predlog tog saveza koji je u toj ustanovi nameravao da održi antifašističku tribinu
Foto: Printscreen/ carsa.rs

“Nismo srećni što je Matica srpska takva kakva je, niti što je vode takve osobe kakve su. Ali, to nije problem samo Saveza antifašista Vojvodine, nego i šire društvene zajednice. Mi nećemo odustati od društvenog dijaloga, bez obzira kako teme bile neprijatne po učesnike. Naravno, ako treba, Savez antifašista će se boriti i dva veka protiv ideja fašizma i nacizma. Žao nam je što u toj borbi neće biti i Matice srpske. Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, naveo je Radosavljević u saopštenju.

Duško Radosavljević, predsednik Saveza antifašista Vojvodine, Foto: Medija centar, Printscreen/ Insajder

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić obavestio je Radosavljevića da je Predsedništvo Matice odlučilo da ne prihvati predlog Saveza antifašista Vojvodine da se u Matici srpskoj održi tribina “Neonacizam u Vojvodini na početku 20. veka”, uz argument da se taj savez “nije dokazao kredibilnošću, objektivnošću i naučnom utemeljnošću u analizi savremenih političkih i ideoloških pojava”.

“Vi lično i vaša organizacija ste u više navrata demonstrirali zloupotrebu pojmova neonacizam i neofašizam kao sredstva dnevnopolitičkih okršaja. Matica srpska ne može u tome učestvovati. O odlučnom odbacivanju i osudi svih oblika totalitarnih ideologija, pa i neonacizma i neofašizma, Matica srpska dovoljno svedoči svojim dvovekovnim trajanjem”, naveo je Stanić u odgovoru.

Savez antifašista Vojvodine je prethodno kritikovao Maticu srpsku jer je bila domaćin predavanjima esktremno desničarskih političara iz Nemačke, Geca Kubičeka i Marka Jongena.

Istim povodom je i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina optužila Maticu srpsku da promoviše neonacizam i ksenofobiju.

Izvor: Beta

Ostavite komentar