DRUŠTVO REGION

Meso iz Brazila sa istekom roka za građane Srbije

Meso iz Brazila sa istekom roka za građane Srbije

Vest da je zbog šverca 23 tone mesa priveden vlasnik firme pokrenula je ozbiljnu temu, kakvo meso dospeva na tržište našeg regiona i šta mi zapravo jedemo.

Kako se sumnja, meso je iz Brazila, sa Kosova i Metohije prokrijumčareno u Rašku, a daljom prodajom je trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Jagodini su, u saradnji sa Upravom carina- Odeljenjem za suzbijanje krijumčarenja, pronašli i zaplenili 23 tone mesa bez dokaza o plaćenim carinskim dažbinama.

„Kako se sumnja, meso je iz Brazila, sa Kosova i Metohije prokrijumčareno u Rašku, a daljom prodajom je trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji. Veterinarska inspekcija je utvrdila da meso, zbog isteka roka trajanja, nije za upotrebu i ono je uništeno, navodi se u policijskom saopštenju.

Đ. L. (21), odgovorno lice preduzeća koje se bavilo nabavkom mesa i njegovom daljom prodajom, uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo krijumčarenje i uz krivičnu prijavu će biti priveden u Više tužilaštvo za borbu protiv korupcije u Kraljevu-objavile su Večernje Novosti.

U Srbiji se građani često žale na sam kvalitet mesa, koje pocrni  odmah po dolasku kući iz prodavnice. Kažu da čak ni psi i mačke ne žele da jedu to meso iako je kupljeno kao kvalitetna junetina.

Interesantan tekst o istraživanju odakle stiže meso koje jedu u BIH uradili su novinari N1 iz tog regiona, koji bi mogao itekako da navede da se i u Srbiji dešava slično što se tržišta mesa tiče.

Tekst u originalu o mesu iz regiona objavljen još krajem 2016.

 

Kvalitet mesa u celom regionu je pod sumnjom

Panika u regiji nakon informacije da na tržište stiže meso zamrznuto osamdesetih godina. Pojačane kontrole na graničnim prelazima. Provjerili smo kakvo meso jedemo i odakle ga uvozimo?

Meso sumnjivog kvaliteta nije uvezano u BiH, potvdili su to u Uredu za veterinarstvo BiH. Nakon što se pojavila priča o sumnjivom tovaru u luci Bar u Crnoj Gori, ured je uputio dopis svim graničnim prelazima u BiH da se preduzmu aktivnosti kako bi se spriječio bilo kakav promet robe koji nije u skladu sa zakonom. No za sada nema nijedne zvanične potvrde da se brod sa mesom koje je zamrznuto osamdesetih zaista i pojavio

Isto su za N1 potvrdili i u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Podsjetimo da su pojedini srbijanski mediji prenijeli kako je Uprava carina Srbije spriječila da meso koje je stiglo u Bar dospije na tržište Srbije.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, iz Crne Gore u prvih deset mjeseci ove godine u BiH je uvezeno oko 562.745 kilograma mesa u vrijednosti od oko 3 milina maraka.

Dio tog mesa porijeklom je iz Crne Gore, a dio iz Argentine, Brazila i Turske. Najviše mesa, BiH uvozi iz Poljske pa je tako u prvih deset mjeseci ove godine iz Poljske uvezeno oko 10 miliona i 740.000 kilograma – vrijednosti većoj od 43,5 miliona maraka.

Kakvo meso jedemo?

Upravo meso iz Poljske zabrinulo je hrvatsku javnost, a nakon smrti petogodišnjeg djeteta iz Bregane, koja je prema nalazu obdukcije, nastupila uslijed trovanja jajima zaraženim salmonelom, jaja su u Hrvatsku uvezana iz Poljske. Zbog ovog slučaja ali i salmonele u piletini i pačetini, krenule su pojačane kontrole, posebno za meso iz EU koje se do sada nije rigorozno provjeravalo.

Od početka godine, kako nam je potvrđeno iz inspekcijkih uprava zabranjen je uvoz u BiH 13 pošiljki mesa i proizvoda od mesa.

U istraživanju koje je ove sedmice objavio Dnevni avaz navedni su porazni rezultati analize hrane koju je uradio Veterinarski zavod u Bihaću.

Uz ostalo analizirano je mljeveno meso i piletina kupljena u nekolik velikih tržnih centara u Sarajevu, Travniku i Bihaću, pronađene nedozvoljene količine aerobnih mezofilnih bakterija, koje su indikator starosti, ali i opasne bakterije koje mogu biti uzročnik meningitisa i sepse.

Izvor: Jutarnji GLASnik                                         Foto:Pixabay,Printscreen

Ostavite komentar