Ministar slagao štrajkače i obmanuo javnost! Nastavnici od subote ponovo stupaju u štrajk – FBG

Prosvetni radnici Živadin Disić i Petar Blagojević, koji su u februaru štrajkovali glađu ispred Vlade Srbije, jer su im nepravedno oduzete licence, stupiće u subotu 13. maja u štrajk glađu jer ne mogu da ostvare pravo na rad, saopštio je Forum beogradskih gimnazija (FBG).

Foto: Screenshot/ opozicionar.com

„Ni tri meseca pošto im je ministar prosvete Mladen Šarčević vratio licence za rad i time, bar naizgled, rešio problem kolega koje su četiri dana štrajkovale glađu, Živadin Disić i Petar Blagojević ne mogu da ostvare Ustavom zagarantovano pravo na rad“, navedeno je u saopštenju.

FBG je naveo da je nakon tri meseca iščekivanja i bezuspešnih pokušaja stupanja u kontakt sa ministrom prosvete „svima jasno“ da je Šarčević slagao štrajkače i obmanuo javnost Srbije kako bi prekinuo štrajk glađu i smanjio nezadovoljstvo prosvetne javnosti.

Ministar je u februaru odlučio da izda rešenje o privremenom vraćanju licenci, ali Živadin Disić i Petar Blagojević nisu vraćeni na posao. U novi štrajk glađu oni će stupiti ispred Ministarstva prosvete.

„Direktori odgovorni za slučajeve Disića i Blagojevića, umesto da budu sankcionisani, nagradjeni su novim mandatima. FBG će podržati štrajk Živadina Disića i Petra Blagojevića i u tome će mu se pridružiti organizovanjem protestnih skupova i drugim vidovima sindikalne borbe. Forum će kolegama pružiti pravnu podršku zbog kršenja osnovnih ljudskih prava“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: N1

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *