Mojsilović: Budućnost naše vojske je obavezni vojni rok
DRUŠTVO

Mojsilović: Budućnost naše vojske je obavezni vojni rok

Mojsilović: Budućnost naše vojske je obavezni vojni rok

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović smatra da je uvođenje obaveznog vojnog roka rezultat „potrebe da se obezbedi model za funkcionisanje vojske na dugoročnom planu, i neophodnost u uslovima vojne neutralnosti“.

Mojsilović: Budućnost naše vojske je obavezni vojni rok
Foto: vs.rs

– Napominjem da vraćanje obaveze vojnog roka nije nešto što se može sprovesti preko noći. Do konačne odluke po tom pitanju nastavljamo s modelom dobrovoljnog služenja vojnog roka, reč je o četiri uputna roka tokom godine – rekao je Mojsilović, a prenosi „Politika“.

Većina njih, kako je dodao, želi da se zaposli u vojsci.

– Kao sistem, vojska mora da prati ekonomski napredak Srbije, moramo biti primamljiv poslodavac za mlade i obrazovane ljude – rekao je Mojsilović.

On je rekao da Srbija ima dovoljno i aktivnih vojnika i vojnih obveznika, ali da rezervni sastav vremenom opada.

– Moramo uzeti u obzir da se s protokom godina rezervna komponenta vojske, a ovde govorim o onima koji su služili vojsku, kruni. Ako ne nađemo način da širi sloj građana obučimo za odbranu zemlje, za izvesno vreme možemo doći u situaciju da nećemo imati dovoljno veliki obučeni rezervni sastav – rekao je Mojsilović.

Dodao je da se vojska u skladu s mogućnostima trudi da vojne obveznike koji su već obučavani za određene specijalnosti poziva na vežbe kako bi osvežili svoja znanja i upoznali ih s novim naoružanjem i opremom.

Kada je reč o transporeterima „lazar 3“, Mojsilović kaže da je njihovo uvođenje pitanje dana, kao i da očekuje da samohodne haubice „nora B-52“ budu uvedene u vojsku do kraja godine.

Takođe, on je najavio da će Srbija uskoro dobiti 30 tenkova T-72 iz ruske donacije.

Na pitanje da li će i kada biti vraćen radar na Kopaoniku, Mojsilović je izrazio uverenje da će se sa zapadnim partnerima naći „zajednički jezik i interes“ i da će radar u dogledno vreme ponovo biti instaliran na toj planini.

Načelnik Generalštaba VS najavio je i da će se povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, sredinom novembra na više lokacija širom Srbije održati vežba Kopnene vojske, vazduhoplovstva i Rečne flotile, na kojoj će učestvovati oko 2.000 vojnika.

– Vojska Srbije je, kao što je to bila u Prvom svetskom ratu, srpemna da u slučaju potrebe odgovori na savremene izazove i mi ćemo to predstojećom vežbom pokazati – zaključio je Mojsilović.

Izvor: Blic

Ostavite komentar