DRUŠTVO VAŠ GLAS

Na minusu ispred Ministarstva pravde dve majke se dva sata smrzavajući se traže istinu o svojim „nestalim bebama“

Na minusu ispred Ministarstva pravde dve majke se dva sata smrzavajući se traže istinu o svojim „nestalim bebama“

„Mi nećemo stati sa zahtevima makar umrle“ poručuju majke

Ni zima nije sprečila majke da i ovog ponedeljka organizuju protest zbog nestalih beba ispred zgrade Ministarstva pravde

Dve majke – Ana Pejić, sekretarka „Udruženja nestalih beba Beograd“, i Ljubina Katić iz Rume protestovale su i ponedeljak dva sata u kutijama, po izuzetno hladnom vremenu ispred zgrade Ministarstva pravde. One se godinam bore da saznaju istinu o svojim bebama, kao i bebama drugih majki koje smatraju da su im deca „oteta“ iz porodilišta i data na usvajanje, a potom formalno proglašena mrtvom.

– Nećemo stati dok država ne usvoji novi zakon o nestalim bebama koji nam obećavaju već pet godina. Evropski sud za ljudska prava je dao rok do decembra 2014. godine, a ministarka pravde Nela Kuburović je rekla da će zakon biti usvojen na proleće. Svake jeseni nam govore da sačekamo proleće i onda ponovo odlože za jesen – izjavila je Ana Pejić.

Milena Janković

Milena Janković, advokat i majka bebe za koju sumnja da je „oteta“ osnovala je „Udruženja nestalih beba Beograd“, koja pruža svu pomoć u razotkrivanju sumnjivih slučajeva za koje kaže da postoji dokumentacija, koju bi rado podelila sa zvaničnim organima. Ona je rekla da va udruženja nisu protivnici institucija , već naprotiv žele da budu partneri. I ovoga puta protest je podržala Milijana Čumić, majka koja je posle 25 godina potrage pronašla svoju ćerku u selu Orašac kod Obrenovca.

Ana Pejić

Akcija više udruženja zaštite prava majki nestalih beba nastaviće se i sledećeg ponedeljka, za kada je zakazan veliki protest ispred zgrade Vlade Srbije. Roditelji nestalih beba protestovaće za doček Nove godine na Trgu Nikole Pašića, dok će za Božić biti ispred Hrama Svetog Save.

VIDEO

 

Izvor: Jutarnji GLASnik                                           Foto i video:Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar