DRUŠTVO VAŠ GLAS

„Nas je ipak više“ memorijalna šetnja za Olivera Ivanovića do Hrama Svetog Save VIDEO i FOTO

„Nas je ipak više“ – protest za Olivera Ivanovića predvodio „Lokalni front“(FOTO)

U tišini samo sa svećama, održan je protestni skup „Jedan od pet miliona“ organizovan povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića. Sa protesta je zatraženo da se pronađu nalogodavci i ubice Olivera Ivanovića, a na čelu kolone građani su nosili transparent sa Ivanovićevim rečima „Nas je ipak više“.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta na samo početku protesta čuli su se tonski snimci  izjava i intervjua  Olivera Ivanovića koji su puštani sa razglasa na kamionu.

Okupljenim građanima jedino se obratio glumac Branislav Trifunović  pre početka šetnje.

„ Ako ne delujete onda gledajte nasilje. U atmosferi straha se ne živi. Građani su uplašeni, ali niko nema pravo da svojim strahom ugrožava ostale. Oduprite se…Nas je ipak više! – ovako je govorio Oliver Ivanović koji je na današnji dan brutalno ubijen sa šest metaka u leđa“ , rekao je Branislav Trifunović.

Veliki broj građana u memorijalnoj šetnji

On je podsetio i na činjenicu da ni godinu dana kasnije nisu poznata imena ubica.

„ Na današnji dan ne zna se ko ga je likvidirao i rekao smaknite ga. Rečeno nam je samo ko nije“.

„ Šetaćemo u čast Olivera Ivanovića sa njegovom porodicom. Šetaćemo sa pitanjem – Ko je naredio ubistvo Olivera Ivanovića? Kada stignemo do Slavije, upalite sveće, upalite i podignite telefone na gore …Da osvetlimo ono što je Oliver rekao – „ Nas je ipak više!“, poručio je  Trifunović okupljenima.

Nemanja Petrović Nacionalni centar

Nakon toga okupljeni građani su sa platoa krenuli u protestnu šetnju, preko Terazija i Slavije do Hrama Svetog Save.

Na Slaviji su građani zapalili sveće, upalili telefone i tako osvetlili trg. Nakon toga je šetnja nastavljena ka Hramu Svetog Save.

Kolonu je ispred Svetosavskog platoa na kratko zaustavila policija. Nakon razgovora sa organizatorima policija je okupljenima dozvolila da priđu Hramu.

Na čelu kolone je bio transparent „Nas je ipak više“, a kolonu su predvodili i aktivisti Lokalnog fronta, učesnici „Ibarskog marša“, koji su prepešačili 170 kilometara tokom četiri dana, kako bi na taj način odali poštu ubijenom Ivanoviću i prisustvovali protestnoj šetnji povodom godišnjice ubistva.

Transparenti kod pionirskog parka

Oni su u Beograd stigli neposredno pre početka protesta.

„Ovo je naša prestonica, između nas i njih ne postoji ništa. Ima nas, idemo da im pokažemo koliko. Današnji dan, godišnjica ubistva Ivanovića, veoma je važan. Naš put bi trebalo da izvrši pritisak da se država vrati Srbiji i nama“, rekao je Vladan Slavković, Kraljevčanin i član Lokalnog fronta, novinarima i građanima na ulazu u Beograd, preneo je Insajder.

Vuk Jeremić

Među onima koji su šetali bili su neki od članova Ivanovićeve porodice, kao i predstavnici opozicionih političkih stranaka, Velimir Ilić, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Zoran Živković, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Pavle Grbović, Saša Radulović i drugi.

Borko Stefanović

Pronalaženje nalogodavca ubistva Olivera Ivanovića jedan je od glavnih zahteva građana koji nedeljama unazad protestuju na ulicama Beograda.

Dok predstavnici vlasti uporno tvrde da su svi ovi skupovi i protesti obojeni politički, organizatori tvrde da su to građanske demonstracije.

Velimir Ilić pali sveću ispred Hrama Svetog Save

Činjenica je da je svaki dosadašnji protest održan je bez stranačkih obeležja i prošao je bez incidenta. Lideri opozicije iako su prisutni ne govore na protestu.

Protest se nakon nekoliko nedelja proširio i na više gradova u Srbiji i održavaju se u Nišu, Kragujevcu, Požegi, Novom Sadu i Kuršumliji.

Pogledajte VIDEO snimljen tokom protesta

Izvor: Jutarnji GLASnik                           Foto: Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar