DRUŠTVO POLITIKA

Nato pobedio proruski orjentisanog generala?

Nato pobedio proruski orjentisanog generala?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je zahtev za penzionisanje dosadašnjeg načelnika GŠ VS Ljubiše Dikovića, a na to mesto je postavljen general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Pre samo nekoliko meseci mediji su iz pouzdanih izvora za „najozbiljnijeg kandidata za naslednika načelnika generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića proglasili generala-potpukovnika Milosava Simovića, komandanta Kopnene vojske.“

„Simoviću je već nuđeno mesto zamenika načelnika Generalštaba, ali je on tu ponudu glatko odbio, stavljajući tako do znanja da ga interesuje samo mesto načelnika Generalštaba“, šuškalo se u krugovima bliskim bezbednosnim strukturama…

General Miroslav Simović

… ali su i komentarisali da je time što je Simović odbio da bude Dikovićev zamenik, pokazao da ne sluša nadređene i da ima tačnu agendu napredovanja.

Podsetimo i na to da je pre dve godine, povodom Dana Vojske Srbije 23. aprila, u to vreme predsednik Srbije Tomislav Nikolić, vanredno unapredio Simovića i još šest generala u viši čin – general-potpukovnika. Tada se govorilo da ga Nikolić sprema za Dikovićevog naslednika, da je bio blizak radikalima i da je izrazito proruski nastrojen.

O generalu Milsavu Simoviću Jutarnji GLASnik je objavio tekst pod naslovom „General-potpukovnik Milosav Simović, najmlađi pukovnik i najmlađi general, proruski nastrojen, umesto Dikovića?“, koji možete pročitati OVDE

Ko je Miroslav Simović?

Milosav Simović, od kapetana do pukovnika, bio je najmlađi u svim činovima.

Sa navršenom 41. godinom postao je najmlađi general u istoriji srpske vojske, a jedan je od vlasnika počasnog pasoša Srbije. Za Simovića su govorili da je omiljen i među vojnicima, koji su za njega tvrdili da je strog i pravedan i da mlade uvek savetuje da je rad jedina i najveća veza.

Mediji su pisali i da je svojevremeno odbio da lično dobije priznanje za plemeniti podvig godine, već je zatražio da nosioci priznanja budu svi zaposleni u 4. brigadi, koji su pomagali pri organizovanju humanitarnih akcija u selima Kopnene zone bezbednosti…

Kada je dobio Sedmoseptembarsku nagradu, novčani iznos je uplatio za izgradnju spomenika koji je u centru Vranja podignut poginulim vojnicima, policajcima i civilima od 1990. do 2003, a pomogao je i da tamošnji Garnizon dobije spomen-sobu.

Iako se najpre tvrdilo da je najdostojnija Dikovićeva zamena Milisav Simović, imenovan je general-potpukovnik Milan Mojsilović koji je bio na funkciji pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane, rešenjem Vlade od juna ove godine.

Razlika između dva kandidata za prvog čoveka Generalštaba

Simović i Mojsilović bili su na ratištima devedesetih godina, s tim što je Mojsilović, bio i šef vojnog predstavništva u Misiji Srbije pri NATO.

General Milan Mojsilović
Ko je general-potpukovnik Milan Mojsilović?

General-potpukovnik Milan Mojsilović je od 2013. do 2017. godine obavljao dužnost šefa Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO-u u Briselu.

Od značajnijih internacionalnih kurseva završio je izvršni program u trajanju od četiri meseca u Evropskom koledžu za bezbednosne studije.

Od značajnijih operativnih dužnosti obavljao je dužnost načelnika operativnog odelenja u Komandi operativnih snaga Vojske Srbije, zamenika komandanta Združene operativne komande u Generalštabu i komandanta Kopnene vojske.

U periodu od godinu dana od oktobra 2013. godine, pored dužnosti šefa vojnog predstavnika u Misiji Republike Srbije pri NATO-u, obavljao je dužnost predsedavajućeg međunarodne savetodavne grupe u centru za bezbednosnu saradnju RACVIAC.

Da li je Diković zaista morao da ode u penziju ili je razlog nešto drugo?

Već duže se spekulisalo da bi general Ljubiša Diković mogao „prvi da se nađe na meti za ‘odstrel’ novog predsednika Srbije i glavnokomandujućeg Vojske Aleksandra Vučića“. Vojnopolitički analitičari su pre više od godinu dana podsećali  i na to da je Dikovića 2011. ukazom postavio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, ali da se Diković u proteklom periodu upadljivo oslanjao na podršku tada aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Po zakonu, general Diković može da ostane u vojsci do navršenih 58 godina života, a to je bio maj ove godine, kada po sili zakona mora da ide u penziju. Iako kod nas ne postoji vremensko ograničenje za obavljanje funkcije načelnika Generalštaba, još prošle godine se komentarisalo da će verovatno Diković biti zamenjen novim načelnikom, a da je njegova najdostojnija zamena Milisav Simović.

Foto: Vojska Srbije, Ministarstvo odbrane

Dikovićeva smena dolazi nakon nepunih mesec dana od polaganja venca srpskih vojnika na spomenik Draži Mihajloviću na Ravnoj Gori, za šta je, prema informacijama koje poseduje Blic, odobrenje dao upravo on.

U Ministarstvu odbrane nezvanično su rekli da će biti pokrenuta istraga, a ostalo je otvoreno pitanje da li je odlazak prvog čoveka VS upravo njen rezultat.

Autor: Redakcija Jutarnji GLASnik

Izvor: Jutarnji GLASnik                                    Foto: Screenshot

Ostavite komentar