DRUŠTVO VESTI

Nedić nije rehabilitovan

Nedić nije rehabilitovan

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića, kolaboracionističkog premijera Srbije tokom Drugog svetskog rata.

Arhiva

Kako saznaju „Novosti“, rešenje je napisano na stotinak strana, na kojima sud obrazlaže da je uvidom u sve priložene dokaze i nakon saslušanja svedoka zaključio da se nisu stekli pravni uslovi da bude rehabilitovan. To znači da nije ukinuta Uredba FNRJ iz 1949. godine kojom je kolaboracionistički premijer proglašen za ratnog zločinca, i na osnovu koje su mu oduzeta građanska prava i imovina.

Postupak rehabilitacije je trajao tri godine, a održano je 12 ročišta. Saslušano je šest svedoka, sudu je dostaljeno na hiljade strana dokumenata, od kojih je najviše pristiglo iz Arhiva Srbije.

Zahtev za rehabilitaciju podneli su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Milana Nedića. Predlagači su sve vreme postupka tvrdili kako Nedić, koji je vodio vladu tokom okupacije od 1941. do 1944. godine, nije odgovoran za Holokaust u Srbiji, ali ni za osnivanje logora, kao ni za masovna streljanja.

Predlagači su navodili i da je Nedić spasao mnoge koji su bežali od Italijana, Albanaca s Kosova, Bugara i Mađara, kao i da je pomogao uhapšenim skojevcima.

Nedićeva vlada raspuštena je 4. oktobra 1944, a on je dva dana kasnije, sa većinom ministara, prebegao iz zemlje. Britanci su ga predali jugoslovenskim snagama 1. januara 1946. Prema zvaničnoj verziji, Nedić se ubio skokom kroz prozor zatvora Ozne i nikada formalno nije optužen, ni osuđen.

Autor: Novosti

Izvor: 021

Ostavite komentar