DRUŠTVO SRBIJA SVET

Obeležen rođendan Mihajla Pupina i 95 godina od osvajanja Pulicerove nagrade: Put ka svetlosti u Njujorku VIDEO

Obeležen rođendan Mihajla Pupina i junilej 95 godina od osvajanja Pulicerove nagrade: Put ka svetlosti u Njujorku

Ovaj tekst počećemo upravo sa citatom našeg velikog naučnika Mihajla Pupina:„Kada ljubav prema otadžbini zamre, tada i država mora umreti.“

Generalni konzulat Republike Srbije u Njujorku u sredu 9. oktobra 2019. obeležio je rođendan velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina, kao i jubilej 95 godina od Pupinovog osvajanja Pulicerove nagrade za književnost za autobigrafiju „Sa pašnjaka do naučenjaka“, koja je poslužila kao inspiracija za film.

Gostima je poželela dobrodošlicu Olgica Vlačić u funkciji konzula žerana uz prikladan uvod povodom jubileja pre emitovanja animirano-dokumentarnog filma „Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti, autora i producenta Save Sajka.

Nakon projekcije gosti su razmenili utiske o filmu, kao i o životu u dalekoj Americi. Bila je ovo još jedna manifestacija i okupljanje u konzulatu u Njujorku, koja je doprinela da Srbi u rasejanju, očuvaju sećanja na srpske velikane i potrude se da ljubav prema otadžbini nikada ne zamre.

Deo atmosfere iz Njujorka -Video klip:

Animirano-dokumentarni film Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti prikazuje životnu priču čoveka koji na put kreće iz malog vojvođanskog sela, nastavlja ga preko evropskih metropola do, najzad, Sjedinjenih Američkih Država, gde nalazi svoju luku i utočište. Govori o usponima i padovima, siromaštvu i bogatstvu, usamljenosti i velikoj društvenosti, sreći i tuzi. Svedočenje o životu i delu Mihajla Pupina može mnogima poslužiti kao najbolji putokaz ka uspehu. Kao dokaz da je svetlost koja nam je neophodna uvek tik uz nas, samo treba da pronađemo pravi način da do nje dođemo.

Pozivnica
Mihajlo Pupin:“Sa pašnjaka do naučenjaka“

Značaj priče o Mihajlu Pupinu prepoznala je i organizacija UNESKO, koja je ovaj film uvrstila na svoj zvaničan kalendar, kao jednu od manifestacija kojima se obeležava 2015. godina kao Međunarodna godina svetlosti.
Animirano-dokumentarni film Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti je delo autora i producenta Save Sajka u koprodukciji sa udruženjem Moj Heroj i udruženjem EU Progres iz Novog Sada, dok izvršnu produkciju potpisuje Svako Dobro Production

Film donosi životnu priču Mihajla Pupina na potpuno novi način, dokumentarni film koji je obogaćen animiranim senkvencama.

Konzulat u Njujorku projekcija filma

Životni put Mihajla Pupina veliki naučnik, pronalazač, lobista, diplomata i humanista traga za odgovorom na pitanje: „Šta je svetlost?“ Govori o usponima i padovima, siromaštvu i bogatstvu, usamljenosti i velikoj društvenosti, sreći i tugi.

Naučna otkrića, sportski duh i  samospoznaj sopstvenih slabosti prikazani su ovom filmu kao i mogućnost pronalaženja rešenja za svaki problem.

Zahvaljujući upravo Mihajlu Pupinu koristimo nove tehnologije, mobilne telefone, internet i sve bežične komunikacije bez kojih sada ne bismo mogli zamisliti svakodnevni život. Svedočenje o životu i delu Mihajla Pupina je i putokaz koji može da mnogima pokaže „svetlo“ na putu ka uspehu.

Projekcija filma u konzulatu

Film prati život Mihajla Pupina od detinjstva u Idvoru, maloj sredini bez razumevanja za nauku i mnoge tada neobjašnjive pojave. Radnja filma se se nastavlja Pupinovim školovanjem i životom u Pragu i proteže se na njegov život  u SAD. Kroz razgovore sa sagovornicima koji su izučavali život i delo Mihajla Pupina, u filmu su predstavljene i njegove aktivnosti na polju nauke, pronalazaštva, diplomatije i dobročinstva.

Mihajlo Idvorski Pupin, koji je dodao je nadimak Idvorski da ga podseća na rodni grad i da istakne njegovo poreklo, jedan je od najznačajnijih srpskih naučnika i pronalazača. Rođen je 9. oktobra 1854. u Idvoru, naselju u Južnobanatskom okrugu, a preminuo je 12. marta 1935. godine u Njujorku.

Izvor: Jutarnji GLASnik                               Foto:Screenshot, Jutarnji GLASnik

Ostavite komentar