DRUŠTVO SRBIJA

Oglasile se i majke „otetih“ beba:Zašto bolnica čuva tela 13 mrtvorođenih beba?

Kraljevo: Bolnica čuva tela 13 mrtvorođenih beba

U Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu čuva se 13 mrtvorođenih beba koje roditelji nisu hteli da preuzmu, objavile su Večernje novosti u izdanju od petka, 18. januara.

Reč je o bebama koje su rođene od 2016. godine do danas, a iz bolnice su saopštili da su one uredno upisane u bolničkim dokumentima i da se čuvaju u skladu sa zakonom predviđenim propisima.

Direktor Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu Zoran Mrvić kazao je da je u septembru Skupština grada usvojila odluku koja predviđa formiranje komisije od članova bolnice i JKP „Čistoće“ čija će nadležnost biti sahranjivanje tih beba.

„Mrvić očekuje da će se sahrana obaviti u narednih 15-20 dana“, navodi se u tekstu u Novostima.

Član Republičke komisije za nestale bebe Radiša Pavlović kazao je da su leševi beba otkriveni zahvaljujući toj komisiji koja je tražila uvid u bolničku hladnjaču.

„Za jednu bebu videli smo u papirima da je pronađena mrtva pored kontejnera. Nemamo saznanja da li je vođena neka istraga. Odmah smo pozvali republičkog inspektora za zdravstvo, koji je sačinio zapisnik“, rekao je Pavlović.

Božić

On je kazao da je po nalogu tužioca u šest gradova u Srbiji počelo ispitivanje 65 slučajeva neprijavljenog nestanka beba iz porodilišta.

U pitanju su Kraljevo, Kragujevac, Kruševac, Niš, Leskovac i Požarevac, prenosi Danas .


Povodom ove informacije oglasile su se i majke „otetih“ beba

Milena Janković, iz udruženja Nestale bebe Beograda, kaže za Jutarnji GLASnik da je do majki nezvanično došla ta informacija pre dva meseca, ali da detalje nisu znale.

„Čekale smo kako i kada će ta informacija biti plasirana u javnost. Očigledno se radi o pokušaju da se prikaže da Komisija za nestale bebe nešto radi, kako bi diskreditovali svaki pokušaj majki koje traže svoje bebe da sarađuju sa državnim organima i zajedno sa njima podele svoja saznanja u borbi da se reši ova sramota za državu Srbiju, rekla je Milena Janković, advokat koja je i jedna od majki „otetih“ beba.

Povodom ovog slučaja koji je iznenada izašao u javnost Ana Pejić iz Udruženja roditelji nestalih beba Vojvodine za Jutarnji GLASnik kaže da je vrlo čudno da se sad posle pet protesta majki, dva ispred Ministarstva pravde, ispred Vlade Srbije, u Knez Mihailovoj 31. decembra i ispred Hrama Svetog Save za Božić pojavljuje ova informacija da su nađene zamrznute bebe u bolnici.

Majke „nestalih „beba su najavile da će se pridružiti protestu u subotu 19.januara i da će i one kao i ostali građani tražiti svoja prava.

„Odlučile smo da izađemo i mi na proteste jer se državne institucije ponašaju kao da smo „nevidljive“ iako smo mnogo puta protestvovale i na minus sedam se smrzavale u kutijama, tražile prijem kod nadležnih i niko nije reagovao čak ni onim ljudskim pitanjem „da li vam je hladno?“rekla je Pejić.

Teško da je slučajnost da se upravo kada je najavljena radikalizacija protesta majki koje su postale „vidljive “ za retke medije iz zemlje, ali i one iz inostranstva odjednom pojavljuje ova informacija o pronalsku „zamrznutih“ beba.

„Volela bih da nisam u pravu i da su im čiste namere, ali se bojim da je ovo“namerno“ plasirana informacija kako bi se prikazao rad državnih institucija i kako bi se na brzinu doneo zakon koji će opet prikrivati „zločine“ ukoliko ih je bilo“dodala je Pejić.


Ana Pejić, sekretar Udruženja roditelji nestalih beba Vojvodine javno pita zašto državnim institucijama i Komisiji za nestale bebe, smetaju majke koje se bore da saznaju istinu o svojim „otetim“ bebama i zašto ne žele da sarađuju sa njima, ukoliko zaista žele da reše ovaj problem?

KOMISIJA ZA NESTALE BEBE.

Jedan od pokušaja borbe za osnovna ljudska prava gde su njihove „bebe“


Jedan od pokušaja borbe za osnovna ljudska prava gde su njihove „bebe“

„Dopisom od 22.12.2018.godine obratili smo se Komisiji za ispitivanje postupanja državnih organa u rastveljavanju prijavljenih slučajeva nestanka dece u porodiliština u Srbiji sa zahtevom da nas obavesti da li je Komisija na sednici održanoj dana 09.07.2018.godine donela odluku da svaki član Komisije ima pravo da u saradnji sa državnim organima prikuplja činjnice i utvrđuje okolnosti pod kojima su se desili događaji o sumnji nestanka beba po rođenju, da li bilo koji član Komisije ima pravo da se obrati državnom organu ili fizičkom licu u ime Komisije sa zahtevom za dostavu dokumenata u vezi sumnji o nestanku beba iz porodilišta ,te da li su državni organi obavezni da na zahtev bilo kog člana Komisije stave na uvid dokumenta , javne isprave i druge dokaze koje su od značaja za utvrđivanje istine o nestaloj deci. Odgovor smo dobili danas od Republičkog javnog tužilaštva pod brojem PI 108/19 gde nas obaveštavaju da Komisija o ispitivanju postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji na sednici održanoj dana 09.07.2018.godine nije donela odluku sadržine kao u zahtevu.

Znači, član iste Komisije Radiša Pavlović nema ovlašćenja i prava da se u ime Komisije obraća bilo kom državnom organu, niti da u ume Komisije istražuje i prikuplja bilo koje javne isprave, niti da u ime Komisije učestuje u radu bilo kog državnog organa. Mi smo Komisiju obavestili i dostavili dokaze šta radi i šta govori Radiša Pavlović . Komisija ćuti.“

Izvor: Jutarnji GLASnik Foto:Jutarnji GLASnik i ilustracija

Ostavite komentar