DRUŠTVO POLITIKA VERA I VEROVANJE

OSAM VEKOVA AUTOKEFALNOSTI SPC Ordenje patrijarhu Irineju, Vučiću i Dodiku

OSAM VEKOVA AUTOKEFALNOSTI SPC Ordenje patrijarhu Irineju, Vučiću i Dodiku

Povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, U beogradskom Sava centru održana svečana akademija, pod nazivom „Zavet Svetoga Save“.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovani su Ordenom Svetog Save prvog stepena, dok je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odlikovan Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog, budući da je već nosilac Ordena Svetog Save prvog reda.

Orden Svetog Save prvog stepena je najviše priznanje Srpske pravoslavne Crkve kojim se odlikuju duhovna i svetovna lica za posebne zasluge za crkvu, na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju.

Patrijaru SPC orden je uručio mitropolit Dabrobosanski Hrizostom, koji je istakao da je Irineju orden dodeljen za „dugogodišnji predani arhipastirski rad i mudrost i odgovornost pokazanu na tronu predstojatelja SPC“.
Predsedniku Srbije je, kako je rečeno, orden dodeljen za njegovu delatnu ljubav prema majci crkvi, požrtvovano zalaganje za jedinstvo srpskog naroda i neumornu borbu za celobitost Srbije, posebno za očuvanje Kosova i Meothije u njenim granicama.

Patrijarh Irinej je istakao da mu je čast da predsedniku, u ime crkve, dodeli najveće crkveno odlikovanje, što, kako je rekao, crkva čini sa puno razloga i opravdanja.

– Da ne pominjemo sve što neumorno čini i radi. On je učinio velika dela, ne samo za naše vreme i prilike, već za čitavu Srbiju i njenu budućnost – rekao je patrijarh Irinej.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga Orden Svetog Save, kojim je odlikovan, obavezuje da radi još vise i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo.

– Da se borim za Kosovo i Metohiju, ali i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori i svuda gde živi. Da posle toga ostanem i postanem, prolazan i privremen uz nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobediti laž – rekao je Vučić.
Orden svetog Save ustanovljen u vreme patrijarha Germana i podeljen je na tri stepena koji se međusobno razlikuju po bojama lenti i samih insignija: prvi koji je bele boje, drugi crvene, a treći stepen je plave boje.
Ordenom prvog reda do sada su odlikovani svi patrijarsi Srpske pravoslavne crkve, a između ostalih i ruski patrijarh Aleksej Drugi, ruski predsednik i premijer Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, pisac Aleksandar Solženjicin, srpski akademici Dejan Medaković, Matija Bećković, reditelj Emir Kusturica, sportisti Novak Đoković, Dejan Bodiroga, Vlade Divac, francuski humanitarac Arno Gujon…

Orden Svetog Save dodeljuje se od 1882. godine, uglednim ličnostima i institucijama koje su svojim delanjem, trudom i učinkom doprinele ugledu i boljitku srpskog naroda i srpske pravoslavne crkve.

Svečanosti, pored poglavara SPC patrijarha Irineja, predsednika Aleksandra Vučića i član Predsedništva BiH Milorada Dodika, prisusustvuju i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Srbije Ana Brnabić kao i predstavnici i članovi narodnih skupština i vlada Srbije i Republike Srpske, princ Aleksandar Karađordjević i princeza Katarina, predstavnici diplomtskog kora, SANU, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, političkih stranaka, Univerziteta, organizacija, društvenih i kulturnih ustanova.
Na početku svečanosti, episkop niški Arsenije pročitao je poruke patrijarha Irineja iz poslanice.

Svečana akademija održava se u okviru centralne proslave jubileja SPC, a na njoj će u pesmi, slici, drami biti dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sam život Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa.

Centralna proslava jubileja SPC-a u Srbiji počela je u nedelju liturgijom u manastiru Žiča uz prisustvo 5.000 vernika.
Zatim je danas, u Pećkoj patrijaršiji, služena svečana arhijerejska liturgija kojoj je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva, a vernici koji su ih jutros dočekali stigli su sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i BiH.

Izložba u Muzeju SPC

U okviru obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba „Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC“, koja će trajati do 9. decembra.
Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavni Srbi živeli, pre svega sa prostora početaka postojanja SPC.

Proslava i na drugim kontinentima

Godišnjica autokefalnosti SPC se obeležavala i na drugim prostorima gde pravoslavni Srbi žive, gotovo na svim kontinentima – u Americi, Australiji, Novom Zelendu, u zapadnoj Evropi…

Foto: Screenshot/ n1

Za sve je zaslužan Sveti Sava

Sveti Sava (Rastko Nemanjić) je u Nikeji 1219. godine rukopoložen od strane patrijarha Manojla i Carigradskog za „arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja“, a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopija.

Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

Izvor:Blic Foto:Screenshot

Ostavite komentar