DRUŠTVO

OSTAVKA PREDSEDNIŠTVA ALUMNI KLUBA PRAVOSUDNE AKADEMIJE

Predsedništvo Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) podnelo je ostavku.
Foto: Pixabay, AKPA

Tri su razloga za to.

Prvi razlog je spoznaja da niko od ključnih učesnika u pravosudnom životu nije u borbi za svoje partikularne interese ostavio nimalo prostora za borbu za opšti interes, zbog čega je razumljivo da nisu prepoznali iskrenu želju Predsedništva AKPA da poseje zdravo seme u pravosudni sistem Srbije. Naša borba je percipirana kao borba za naš partikularni interes i svaki naš potez je pogrešno interpretiran. Sve ovo je dovelo do razočaranja i zamora u Predsedništvu AKPA. Naše stavove o Radnom tekstu amandmana na Ustav u delu o pravosuđu iznelo smo u samostalnom komentaru na taj tekst.

Drugi razlog za ostavku je taj što će Narodna skupština gotovo izvesno izabrati 52 zamenika javnog tužioca po predlogu Državnog veća tužilaca (DVT), koji je usledio nakon netransparentne procedure pred DVT i nakon što je gotovo polovina spiska kandidata kojeg je DVT predložilo parlamentu dospeo u javnost pre bilo kakave sednice DVT. Ovim se pokazuje da pravosudna struka i političke stranke zajedno mogu izdejstvovati nezakonit izbor pravosudnih funkcionera bez ikakvih sankcija.

Treći razlog za ostavku jeste nepovoljan Radni tekst amandmana na Ustav, koji predviđa okončanu posebnu obuku na instituciji za obuku u pravosuđu kao uslov za izbor u određene prvostepene sudove i tužilaštva. Iako se isprva činilo da je ovo specifična ustavna tehnika za konstitucionalizaciju postojeće početne obuke na Pravosudnoj akademiji (PA), za šta se odavno zalažemo, iz poslednjih istupa ministarke pravde, ali i direktora PA, sledi da amandmani nemaju u vidu početnu obuku na PA, već, dobrim delom, sistem nepoznate skraćene obuke bez postojećeg, složenog prijemnog ispita na PA. To će dovesti do inflacije polaznika PA i dezavuisanja glavne, meritokratske ideje PA – početne obuke za buduće sudije i tužioce. Time je država iskazala nespremnost da odlučno uvede, nakon decenija lutanja, objektivne i merljive kriterijume za izbor sudija i tužilaca i zasnuje pravičan meritokratski poredak izbora.

Sumirajući ono što je učinjeno i propušteno počev od vanredne skupštine AKPA februara 2017, kada je ovo Predsedništvo izabrano, uključujući uspehe pred Ustavnim sudom i Poverenikom za informacije od javnog značaja, pa i svoje poslednje izbalansire predloge za korekciju predloženih ustavnih amandmana, Predsedništvo AKPA se nada da je ostavilo primer da se treba boriti protiv manjkavosti u pravosuđu i da se stvarnim ili prividnim pravosudnim autoritetima treba suprotstaviti kada greše.

Predsedništvo AKPA je istovremeno stavilo van snage odluku o imenovanju poverenika AKPA za praćenje rada DVT Mirka Ilića. Predsedništvo AKPA, sada u “v.d. stanju“, obavljaće najnužnije, tehničke poslove. O novoj politici i organima AKPA odlučiće vanredna skupština AKPA, koja će se održati u narednom periodu. Na svoj trud i rad Predsedništvo AKPA je ponosno. Zahvaljujemo se svima na podršci.

Predsedništvo Alumni kluba
Pravosudne akademije

[frontpage_news widget=“13129″ name=“Prethodni članci“]

Ostavite komentar