DRUŠTVO VERA I VEROVANJE

„Otac Sava nikada ne bi izdao Srbe, ni Kosovo”odgovor članova Udruženja na zlonamerne Spasićeve uvrede

„Otac Sava nikada ne bi izdao Srbe, ni Kosovo”odgovor članova Udruženja na zlonamerne Spasićeve uvrede

Negativna kampanja usmerena protiv igumana Visokih Dečana, oca Save Janjića, nastavlja se optužbama Sime Spasića iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih. Predstavnici ostalih udruženja ne podržavaju Spasićeve postupke, navodeći da on ne bi trebalo da se bavi politikom već rasvetljavanjem sudbine nestalih.

Sima Spasić koji je inače, bio osuđen za silovanje bivše supruge i za to je odslužio zatvorsku kaznu od 4 godine i tri meseca je u svojim optužbama otišao toliko daleko da je patrijarhu Irineju poručio da otac Sava ne zavređuje da ostane u Visokim Dečanima, jer se, kako navodi zalaže za nezavisno Kosovo.

Oca Savu je optužio da je tokom 1998. i 1999. godine osudio Srbiju za prekomernu primenu sile nad Albancima, a da nikad nije hteo da osudi Haradinaja i Tačija, koji su, kako navodi odgovorni za kidnapovanje srpskih civila 1998. godine.

Screenshot

Stavove Sime Spasića ne podržavaju ostala udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji.

“Mislim da ovo nije pitanje kojim on treba da se bavi”, kaže za RTV Kim predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji, Verica Tomanović, dodajući da ne podržava Spasiće postupke usmerene protiv oca Save.

“Mi se isključivo bavimo pronalaženjem istine o sudbinama naših članova porodice i meni je veoma žao što se na ovakav način razgovara. Mi (udruženja) nismo politički orjentisani, mi želimo samo da zavlada mir na našim prostorima i da ovo pitanje koje je od velikog značaja za sve naše porodice, i srpske i albanske, što pre bude rešeno”.

I predsednica Kancelarije Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM u Gračanici, Silvana Marinković, smatra da nijedno udruženje ne bi trebalo da se meša u politiku, ističući da se ne slaže sa stavovima Spasića o igumanu manastira Visoki Dečani.

“Što se tiče oca Save Janjića, apsolutno smo mišljenja da on nikada ne bi izdao Srbe, a ne bi izdao ni Kosovo”, kratko je za Kim rekla Silvana Marinković.

Predsednica Udruženja “Kosmetski stradalnici”, Nataša Šćepanović, smatra da se Spasić “meša i u ono što treba i što ne treba”, te da se ne slaže sa njegovim stavovima.

“On stalno nešto piše i šalje zvaničnicima i institucijama. Pitanje kojim se mi bavimo je humanitarno i civilizacijske je prirode i imamo svoje prioritete. Ne ulazimo u politiku do kraja. Stav Sime Spasića je stav Sime Spasića i njegovog udruženja. Nije to stav svih porodica kidnapovanih i nestalih”, kazala je Šćepanovićeva za RTV Kim.

Osim verbalnih napada na igumana Visokih Dečana, Sima Spasić je u petak sa članovima svog udruženja fizički napao aktiviste Pokreta slobodnih građana koji svakog petka protestuju ispred Predsedništva Srbije tražeći od predsednika Aleksandra Vučića da, između ostalog, objasni “Ko je ubio Olivera Ivanovića?”.

Simo Spasić sa suprugom na TV – Sandra- Vređao me da sam kurva! Simo- Švaler te prodavao Albancima!

Hvala Bogu mnogi znaju da se godinama zalažemo za istinu o nestalim. Sa Vladikom Atanasijem pravio sam prve spiskove nestalih Srba još 1999 kada smo spremali Memorandum SPC o Kosovu i Metohiji. Naša Eparhija je aktivno bila uvek angažovana na rasvetljavanju njihove sudbine i ostaće. Dosta informacija imamo i na našem starom sajtu www.kosovo.net gde smo za međunarodne čitaoce iznosili redovno informacije o stradanju našeg naroda. Spasićevi navodi su netačni i zlonamerni i služe politici onih koji njime manipulišu i koriste bol porodica koje su izgubile svoje najbliže.

Izvor:KIM Fotografije:Printscreen

Ostavite komentar