DRUŠTVO ŽIVOT

Oteli mu kuću iako je platio, pokušao da se zapali

Hteo da se zapali ispred suda u Novom Sadu: Oteli su mi kuću, iako sam je platio

Ispovest Stevana Tanackova iz Mokrina koji je hteo da se zapali ispred suda u Novom Sadu nezadovoljan radom notara

Nisam želeo nikoga da povredim. Ali, nisam imao drugog izlaza sem da sebi oduzmem život, jer posle odluke suda da vratim kuću, teškom mukom stečenu, više ništa sem golog života – nemam!

Glasom koji podrhtava, što od šoka, što od lekova, počinje svoju priču za naš list Stevan Tanackov (50) iz Mokrina, koji je, revoltiran zbog izgubljenog spora, u sredu ispred zgrade suda u Novom Sadu pokušao da se zapali i popije pesticid.

Stevan Tanackov koji je hteo da se zapali ispred zgrade suda u Novom Sadu

 

– To je prvo što mi je palo na pamet kada mi je advokat rekao da smo izgubili spor oko kuće koju sam pošteno kupio – nastavlja Stevan, pokazujući kopiju kupoprodajnog ugovora od 18. aprila 2016. godine, overenu kod javnog beležnika u Kikindi. – Prodao sam svoju kuću za 3.500 evra i odlučio da kupim drugu na ime sestre Radu Julijane za 2.500 evra. Nepismen sam, ali su mi sastavili ugovor, za koji su rekli da je dobar. Otišli smo kod notara i tada sam prodavcu dao dogovorenu svotu. Međutim, kada je notarka počela da kontroliše podatke, videla je da kuća nije legalizovana. Rekla nam da legalizacija košta oko 400 do 500 evra, te smo se dogovorili da mi žena od koje sam kupio kuću vrati 200 evra, kao njen udeo u tom procesu.

To je sve, priča Stevan, zavedeno u ugovoru, koji je potpisan od strane prodavca, kupca i dva svedoka, jer je Stevanova sestra, na koju glasi kuća, nepismena, pa se potpisuje otiskom prsta.

– Žena od koje sam kupio kuću rekla mi je da imam nekoliko hiljada dinara duga za električnu energiju, ali kada sam otišao u Elektrodistribuciju video sam da je struja isključena zbog duga i da mi za ponovno uključenje treba 126.000 dinara – nastavlja Stevan. – Zvao sam ženu koja nam je prodala kuću, ali ona nije htela da plati taj dug, iako u ugovoru stoji da treba da izmiri sva dugovanja. Počeli smo da se prepiremo i ona je rekla da će me tužiti da joj nisam dao novac za kuću.

Ugovor o kupovini kuće ne važi
Drama pred zgradom suda: Mokrinčanin hteo da se zapali

Pao mi je mrak na oči kada mi je advokat rekao da smo izgubili,  da moram da vratim kuću i još da platim 90 000 dinara-kaže Stevan

Stevan ima ugovor o kupovini kuće

Žena je podnela tužbu Osnovnom sudu u Kikindi, ali je Stevana advokat savetovao

da ne brine, jer ne može ništa da se desi.

– Govorio mi je: „Radi, gradi, niko ne može da te izbaci“, i ja sam ga poslušao. Od preostalog novca upisao sam kuću u katastar, platio dugove, od štala napravio sobe i kupatila – kaže držeći se za glavu. – Međutim, ona je našla deset svedoka, čija je reč, po mišljenju sudije u Kikindi, imala veću vrednost od reči mojih svedoka koji su i bili prisutni prilikom overe ugovora. Sud u Kikindi je presudio u njenu korist, ali sam našao drugog advokata iz Novog Sada koji je uložio žalbu, koja je prihvaćena i slučaj je vraćen na početak. Sud u Kikindi je ponovo odlučio isto, a sudija u Novom Sadu, isti koji je vratio slučaj na početak, prihvatio je prvostepenu presudu.

Stevan kaže da sada mora da za 15 dana vrati kuću prvom vlasniku i isplati još 90.000 dinara na ime troškova.

 

– Nemam od čega te troškove da platim, a kako kuću da vratim kada znam da nisam kriv. Novca više nemam, radim kao radnik, šta god da treba na polju ili u štali, ali dva puta sam operisao neku vrstu karcinoma na licu, pa dugo nisam ni mogao da radim – očajno će čovek, koji ima četvoro dece. – Kada mi je advokat rekao da smo izgubili, ja više ništa nisam video. To je za mene bio kraj. Želeo sam samo da me nema. Samo što sam digao glavu da popijem pesticid, policajac me je uhvatio i oteo mi flašu i upaljač. Spasio mi je život, i hvala mu na tome. Moram da se borim za pravdu, ali ne znam ni čime, ni kako…

Krivične prijave  protiv Stevana i sestre

Stevan kaže da je čuo da će protiv njega i njegove sestre biti podnete krivične prijave zbog prevare.

– Ako je prevara bila u pitanju, kako smo mogli sve zakonski da overimo, da je upišem u Katastar… Sada ćemo i u zatvor da idemo ni krivi, ni dužni – kaže Stevan.

Izvor: Večernje Novosti  Foto:Printscreen

Ostavite komentar