DRUŠTVO VESTI

Otkrivamo ko je nosio transparent na protestima: Gde ste sakrili Babića? i lepio natpis“Nema predaje Kosova!“

Otkrivamo ko je nosio transparent na protestima: Gde ste sakrili Babića? i lepio natpis“Nema predaje Kosova!“

Pojavili su se novi transparenti na protestima „# 1 od 5 miliona“, među kojima je najuočljiviji bio „Gde ste sakrili Babića?“Ispred zgrade RTS među mnogobrojnim zahtevima pojavio se Nema predaje Kosova!“ i to sa upozorenjem da se razgraničenje neće dozvoliti.

Dvanaestu subotu za redom „Jedan od pet miliona“ u Beogradu
Protest u „tunelu laži“ i ispred REM-a 
Pod parolom „Tunel laži“ održan je dvanaesti protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu.

Tema okupljanja bio je „tunel laži“  zbog „svih laži aktuelnog režima i predsednika Aleksandra Vučića“, a centralno mesto protestne rute terazijski tunel kroz koji su demonstranti prošli u svojoj šetnji.

Veliki transparent sa natpisom „Gde ste sakrili Babića?“privukao je veliku pažnju građana na protestnoj šetnji.

Natpis je aludirao na to da i dalje postoji sumnja da je Zoran Babić vozio auto koji je izazvao tešku nesreću na naplatnoj rampi i da svako ko je odgovoran, bez obzira o kome je i o kojoj je funkciji reč mora da odgovara pred zakonom. Ispred zgrade RTS među mnogobrojnim zahtevima koji su lepljeni na ulazna vrata nacionalne televizije pojavio se  i „Nema predaje Kosova!“ i to sa upozorenjem da se razgraničenje neće dozvoliti. Okupljeni su pevali i pesme o Kosovu.

Kako je to sve izgledalo možete videti u izveštaju sa lica mesta.

Novu energiju i nove zahteve doneli su predstavnici Beogradskog fronta. Više u VIDEO Jutarnjeg GLASnika. 

Trebješanin: Ne treba nam novi Vučić, Milošević, Broz – svi apsolutisti su isti

Psiholog dr Žarko Trebješanin je rekao, na protestu Jedan od pet miliona u Beogradu, da predsednika Aleksandara Vučića može da zameni bilo ko ko je sposoban da uspešno vodi državu u interesu svih, a ne samo u ličnom. Ne treba nam novi Vučić, Milošević, novi Broz – svi apsolutisti su isti, rekao je dodajući da je narodu dozlogrdio kult vođa.

Žarko Trebješanin

Dr Trebješanin je rekao da danas sa svih strana stižu zahtevi za ostavkom Aleksandra Vučića, a istovremeno čuje se i pitanje ko će da ga zameni, ko je taj ko može njega da probedi, „kao da nam treba Supermen“. „Ovo pitanje je promašeno, izgovaraju ga zaplašeni ljudi, ne shvatajući da je ono namerno podmetnuto. To pokazuje podanički mentalitet… Nama ne treba neki veliki vođa, veliki tata koji će, tobože, da nas štiti i vodi za ruku“, poručio je Trebješanin okupljenima.
Odgovor na to pitanje je – ko može da ga zameni je bilo ko, samo ako je sposoban da uspešno vodi državu u interesu svih, a ne samo u svom, ličnom interesu, naveo je. „Nije bitan vođa, bitan je delotovoran sistem, koji je u službi građana. Ne treba nam novi Vučić, Milošević, novi Broz – svi apsolutisti su isti… Mi ne želimo da sjaše Kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše! Upravo smo na ulici, jer nam je dozlogrdio kult vođe“, rekao je psiholog.

On dodaje da su građanima Srbije, umesto svemoćnog pojedinca, potrebne moćne, ugledne institucije i efikasni mehanizmi sprečavanja samovolje vlasti, a da nam je umesto mišljenja jednog čoveka potrebna vladavina prava.

Živimo u izopačenom društvu, gde su uspostavljene naopake vrednosti, gde umesto kulture ovde vlada nekultura i primitivizam, po uzoru najgoreg, najnečovečnijeg rijaliti programa, koji je postao simbol beščašća, moralnog i duhovnog sunovrata Srbije, istakao je psiholog.

Jedan od najvažnijih zadataka nove vlasti je izgradnja građanske svesti, rekao je Trebješanin i dodao da mora da se razvije racionalno i kritičko mišljenje, argumentovano zastupanje ličnog stanovništva, poštovanje ličnosti i mišljenja oponenata – dakle, razvijanje kulture dijaloga i tolerancije, jer to je, kako je istakao, najveći temelj demokratskog društva i odbrana od autokratskih tendencija, prenela je N1.

Izvor:Jutarnji GLASnik                                           Foto:Ilustracija JG,Screenshot

Ostavite komentar