DRUŠTVO POLITIKA SRBIJA VIDEO GLASNIK

Otkrivena velika afera – ukradena važna dokumenta iz Ministarstva odbrane! (FOTO/VIDEO)

Otkrivena velika afera – ukradena važna dokumenta iz Ministarstva odbrane! (FOTO/VIDEO)

Poslanik „Dveri“ Srđan Nogo je na konferenciji za medije koju je sazvao povodom, kako kaže, velikog skandala koji je otkrio, rekao da je na sednici Narodne skupštine 16. oktobra, u okviru poslaničkih pitanja zatražio da mu Ministarstvo odbrane dostavi sporazum zaključen između vojnih predstavnika SRJ i NATO, potpisan 15. oktobra 1998.

Odgovor Vulina

On je tražio i zabelešku sa sastanka između delegacije SRJ i vojnog rukovodstva NATO predvođene generalima Naumanom i Klarkom, održanog u Beogradu 25. oktobra 1998., kao i pismo generalnog sekretara NATO Havijera Solane predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću od 15. oktobra 1998. godine, zatim odgovor na pomenuto pismo, kao i pismo generalnog sekretara NATO Havijera Solane predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću od 28. januara 1999. godine i odgovor Savezne vlade na to pismo.

– U odgovoru na postavljeno poslaničko pitanje, ministar odbrane Aleksandar Vulin me je obavestio da Ministarstvo odbrane ne poseduje tražena dokumenta. Ovo je prosto neverovatno, jer pomenuta dokumenta moraju se nalaziti u arhivi ministarstva odbrane, i moguće su samo dve opcije: ili ministar ne govori istinu iz određenog razloga ili su dokumenta ukradena, istakao je Nogo i podsetio na svoju raspravu sa ministrom Vulinom na Četvrtoj sednici Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine od 04. maja ove godine, kada je kritikovao zašto je Momčilo Perišić bio na svečanom prijemu povodom obeležavanja Dana Vojske, koji je organizovao Predsednik Republike u zgradi predsedništva na Andrićevom vencu 23. aprila.

– Zašto je prisustvovao kada je on akter najsramnije afere koja se vezuje za našu Vojsku, jer je dokazano uhvaćen u špijuniranju za stranu službu. Ministar mi je odgovorio da je on pozvao Perišića, i da je Perišić formalno nevin, jer protiv njega nije okončan krivični postupak, sa kojim se oteže već 15-ak godina. Tačno je da postoji presumcija nevinosti u krivično pravnom smislu, ali je isto tako tačno da je Perišić uvaćen, sa neoborivim dokazima, u špijunskim radnjama. Nadležne službe su dokumentovale saradnju Perišića i američkih službi još od 1996. i to dokazale.

Kao i u ostalim slučajevima, od devedesetih do danas, službe su odrađivale svoj posao, i dokumentovale krivična dela i saradnju sa stranim službama svih funkcionera, ali nije postojala politička volja da se ti dokazi koriste u svrhu za koju su prikupljeni – procesuiranje učinilaca krivičnih dela, već su završavali u fiokama, i bili predmet političkih trgovanja.

Nogo ističe da on u svom posedu ima sva pomenuta dokumenta

Pravosnažna presuda u ovakvim slučajevima je od vitalnog značaja za Srbiju, jer bi onda pale sve štetne radnje koja su ta lica preduzela. To je osnov, po Bečkoj konvenciji o ugovornom pravu iz 1969. godine, i za prestanak svih međunarodnih ugovora koji su potpisani od strane ovakvih lica. tako možemo oboriti sve štetne ugovore, poput svih sporazuma sa NATO, ali i brojne druge – Briselske sporazume, Dablinski sporazum,… Upravo iz tog razloga strane službe i ne dozvoljavaju da ovakvi slučajevi dobiju sudski epilog, i zato nema odgovornosti, rekao je Nogo novinarima.

– Zbog ovoga ostavljam rezervu da pomenuta dokumenta nisu nestala, nego da ih je možda ministar Vulin sada sklonio, jer je upravo Perišić potpisnik sporazuma sa NATO iz 1998. godine, kojim su praktično vezane ruke vojsci u obrani od nastupajuće agresije, i kojim je NATO dobio mogućnost da neometano špijunira deo srpske teritorije i priprema agresiju koja je ubrzo usledila. Možda je Vulin u strahu jer je na obeležavanje Dana vojske kod Vučića pozvao Perišića, i time napravio veliki propust, sada odlučio da ovo sakrije i time sebe zaštiti, istakao je poslanik „Dveri“.

Oficir VS: Oficiri sanjaju kamion u inostranstvu, zbog Dikovića i generala kriminalaca, neizlečivih alkoholičara i psihopata
Printscreen

On od ministra Vulina zahteva, ako se zaista u arhivi ministarstva ne nalaze tražena dokumenta, da hitno formira komisiju koja bi utvrdila ko je lice koje je ukralo ova dokumenta, kada i u čijem interesu, kao i da se takvo lice procesuira.

– Nije prvi put da neki državni funkcioner ili službenik ukrade poverljiva i važna dokumenta, u interesu stranih država ili subjekata, a sa ciljem da se Srbiji nanese šteta, i ugrozi nacionalni interes i bezbednost. Setimo se samo kako je svojevremeno Goran Svilanović ukrao sporazume Holbruk – Karadžić i Holbruk – Milošević, i za to do danas nije odgovarao. Predugo je špijunaža i izdaja bila tolerisana i poželjna u Srbiji. Na taj način će i otkloniti sa sebe sumnje da je on sakrio tražena dokumenta, rekao je Nogo i dodao:

– Jasno je i u čijem je interesu bilo da ukrade navedena dokumenta, jer ona osvetljavaju sami početak krize oko Kosova i Metohije, i ukazuju da NATO nikada nije imao nameru da ispoštuje nijedan dogovor, i da šta god uradi srpska strana, nema nikakav efekat. Niti NATO, kao ni kosovski Albanci nisu ispunili svoje obaveze iz sporazuma koji su zaključeni, kao i rezolucija Saveta bezbednosti UN, počevši od 1998. pa do današnjeg dana, objasnio je.

SKOT VULIN, Foto: Screenshot

Nogo ističe da ceo slučaj deluje još neverovatnije kada se pogleda činjenica da on u svom posedu ima sva pomenuta dokumenta, a nadležno ministarstvo i nadležni ministar tvrde da nisu svesni niti samog postojanja istih, niti činjenice da ih je neko možda ukrao iz arhive ministarstva i time želeo da učini nedostupnim našim državnim organima.

– Ono što je fascinantno je da do sada nadležni organi nisu utvrdili da im nedostaju pomenuti dokumenti, jer imajući u vidu da aktuelna vlast već punih šest godina vodi takozvane pregovore vezane za Kosovo i Metohiju, i neshvatljivo je da do sada niko nije tražio ova dokumeta, jer je logično da se naši pregovarači, u ovom slučaju najviši državni zvaničnici, upoznaju sa svim dosadašnjim dešavanjima vezano za Kosovo i Metohiju, a posebno na početak krize i 1998-1999.

Ovo ukazuje da nisu ni čitali Rezolucije Saveta Bezbednosti UN vezane za Kosovo i Metohiju, a koje prethode Rezoluciji 1244, jer da su čitali, videli bi da Rezoklucija 1203 od 24. oktobra 1998. pominje sporazum između vojnih predstavnika SRJ i NATO, zaključen 15. oktobra 1998. Sve je još čudnije, kada se zna da je sadašnji predsednik Srbije bio ministar u republičkoj vladi 1998-1999. i da su mu ovi događaji i ovi dokumenti morali biti poznati.

Država i nadležni organi ne smeju dozvoliti da ovo pitanje ostane nerešeno. Ja sam danas postavio nova poslanička pitanja, pismenim putem, ministru odbrane, upravo vezana za formiranje komisije koja bi trebala da istraži i utvrdi odgovornost u vezi nestanka pomenutih dokumenata.

Takođe, podneo sam i predlog Narodnoj skupštini za osnivanje Anketnog odbora koji bi ispitao ceo ovaj slučaj, kaže Nogo koji upozorava ministra Vulina da ako ne formira komisiju, i ne utvrdi sudbinu traženih dokumenata čini krivično delo Neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca, član 332. stav 2 Krivičnog zakonika, ali moguće i druga krivična dela, poput krivičnog dela Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela član 333. stav 2 Krivičnog zakonika.

– Ako je sam ministar sakrio postojanje ovih dokumenata, to opet predstavlja krivično delo. Nepostojanje odgovornosti državnih funkcionera i nosilaca pravosudnih funkcija je ključni problem Srbije, i borba za uspostavljanje principa da svako mora odgovarati za svoje postupke je najvažnije pitanje za koje se moramo izboriti. Zato ja neću odustati od ovog slučaja. Za početak ministar Vulin je odgovoran da utvrdi sudbinu traženih dokumenata, zaključio je Nogo na kraju konferencije za medije.

Video: Poslanik „Dveri“ Srđan Nogo je na konferenciji za medije koju je sazvao povodom, kako kaže, velikog skandala koji je otkrio

Izvor: Pravda  Foto: Screenshot

Ostavite komentar