DRUŠTVO EKONOMIJA

Otvorite oči: U najavi nova pljačka penzionera koju će režim ozakoniti

Otvorite oči: U najavi nova pljačka penzionera koju će režim ozakoniti

Piše: Milenko Vasović

Ako niste primetili vlast u Srbiji priprema novo zakidanje penzija. Sasvim logično, jer kada poklonite PKB, kada za “lulu duvana” date Bor, sve sa proizvodnjom zlata, od nekoga mora da se uzme novac. A od koga nego od najsiromašnijih, jer njih ima najviše.

To pljačkanje će naravno dobiti zakonsku formu baš kao i Beograd na vodi. A smišljeno je, gde bi drugo, nego u Vladi koja je sastavila Predlog izmena i dopuna zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Kada se Predlog usvoji, a usvojiće se van svake sumnje, penzioni sistem u Srbiji pretvoriće se u neku vrstu socijalne ustanove za režimske glasače. Biće to kraj kakvog, takvog sistema koji je svaka vlast pomalo urušavala ali mu niko nije došao glave.

Šta je suštinska promena – brisanje formule po kojoj su se dva puta godišnje penzije usklađivale (čitaj povećavale) sa rastom inflacije. Umesto toga Vladi se daje diskreciono pravo da odlučuje o povećanju penzija.

Starost i egzistencija (penzija) stvar volje vladajuće klike, a ne stvar zakona i brojki

U praksi to može da znači jedna korekcija godišnje i to ne prema stopi inflacije već prema proceni Vlade. Ako nije izborna godina može da se desi da korekcije i nema. I šta penzioneri u tom slučaju mogu – ništa .

A penzija nije stvar nečije volje, to je sistem u kome se zna ko je koliko i koliko dugo uplaćivao doprinose. Znam čoveka kome je firma u poslednjih 18 godina uplatila više od 80 hiljada evra Fondu penzijsko invalidskog osiguranja. Pre toga, bivša firma mu je za 20 godina uplatila 30 hiljada. S kojim pravom će neki ministar tom osiguraniku da uskraćuje povećanje penzije?

Prema poslednjim potezima lako je uočiti da režim hoće da podiže onima sa najnižim penzijama. Ne, ne želi da ih zaštiti. Da je to namera onda bi bila definisana najniža, zagarantovana penzija. Ovako će Vlada onima sa najnižim penzijama da se dodvorava tako što će iste povećavati za procenat, dva više nego one veće, sve dok se penzije ne približe.

To se zove uravnilovka i na taj način se potpuno obesmišljava uplata doprinosa prema visini plate. Takođe se obesmišljava i obaveznost penzijskog osiguranja, ako se visina penzije određuje diskrecionim pravom premijera, ministra, Vlade, svejedno.

Vlast će tako nesvesno ili namerno da stvara neku vrstu animoziteta između samih penzionera. A istovremeno i oni sa većim i oni sa manjim penzijama biće zakinuti odsustvom zakonskog mehanizma.

Istovremeno režim će im “mazati oči” najavljujući povećanje koje samo što nije. A od najava se ne živi. Tako im je već sada bačena dimna bomba tvrdnjama predsednika i ministra finansija da će od oktobra imati “nikad veće penzije”.

Kada se dim raziđe i kad se osveste mnogi će shvatiti da su prevareni.

Shvatiće da su njihova starost i egzistencija (penzija) stvar volje vladajuće klike, a ne stvar zakona i brojki. Nema veze što se na taj način krši Ustav, što u Evropi nema takve prakse.Kao što rekoše stručnjaci iz Fiskalnog saveta na ovaj način će se penzijski sistem Srbije “degradirati na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka”.

Možda bi bilo drugačije da Srbija ima Ustavni sud.

Izvor: BIZLife Foto:Pixabay

Ostavite komentar