DRUŠTVO SRBIJA

Palma na kamili vam je možda smešan, ali on TAČNO ZNA ŠTA RADI

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je u poseti Egiptu. Već prvog dana je stigao da zatraži povlačenje priznanja Kosova i da uzjaše kamilu.

Palma na kamili vam je možda smešan, ali on TAČNO ZNA ŠTA RADI
Screenshot

Scena 1: Marković i politička delegaciji Jagodine u pobratinskom gradu Mars Alamu su na pitanje o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova dobili odgovor da nigde u dokumentima ne stoji da je Egipat priznao Kosovo i Metohiju. Diplomatski uspeh Markovića.

Scena 2: Guverner Crvenog mora Abdulah Ahmed i Marković su se dogovorili da Jagodina dobije pet hektara zemlje pored mora tako da je pored Egejskog mora Jagodina „izašla“ i na Crveno more. Ekonomsko-turistički uspeh za Markovića.

Scena 3: Iz pomrčine se pomalja kamila, a na nju se penje krupni muškarac obrijane glave, obučen u galabeju, tradicionalni egipatski ogrtač. Dok mu svita kliče kao da se popeo na kraljevski presto, sa razglasa se gromko prolamaju prve note i stihovi srpske himne „Bože pravde“. Uspeh Markovića u očima svojih birača.

Screenshot

Nije ovo Palmin prvi ovakav performans. U ovakvim situacijama bezmalo podseća na plavog zeca iz pesme Duška Radovića.

„Ovaj zec zna da svira“… I Dragan Marković Palma ume da muzicira na harmonici! „Ovaj zec zna da plete“. I dugogodišnja politička ikona Jagodine takođe počne da plete, doduše kolce, taman mu i kolena bila u vodi. Radovićev zec zna i da ručak skuva, ali ne i da seče pečenje kao nekadašnji kikbokser iz Končareva. Palma peva, vozi skuter, kvad, traktor, vežba kik-boks, deli pare narodu…

– Tu nema ničeg novog, to su njegov stil i imidž i od njega više ništa ne može da iznenadi. On je takav tip političara koji se predstavlja kao domaćin iz naroda koji ume sve, pa što ne bi jahao i kamilu – tumači najnovije Palmino izdanje Boban Stojanović, sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

FOTO: JEDINSTVENA SRBIJA / YOUTUBE

– Očigledno je da sve to što radi prolazi, ali u ograničenoj ciljnoj grupi. Konkretno mislim samo na Jagodinu jer jedino ovde ima nekog ozbiljnijeg uticaja. Jahanje kamile u egipatskoj narodnoj nošnji se ne može porediti sa pojavom Maje Gojković u hidžabu, takođe nije isto kada zapevaju on ili Ivica Dačić, jer Marković je ipak političar lokalnog kalibra i Jagodina je njegova oaza – dodaje Stojanović.

Po analitičaru Bojanu Klačaru, Palma je svestan činjenice da je za jedan deo javnosti neprimereno to što on radi, ali on ne računa na to glasačko telo.

– Razdvojio bih ovde dve dimenzije. Prva je stvar da li to što on radi odstupa od društvenih i konvencionalnih normi, a druga da li u njegovim aktivnostima ima nešto što bi moglo da bude zakonski problematično. Što se mene tiče, ovakva vrsta ponašanja ne priliči nekome ko obavlja jednu važnu funkciju, ali način njegove komunikacije sa biračima nije izuzetak, takvih smo imali i pre, a imaćemo i posle Palme – kaže Klačar.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Hoćemo saradnju kao u Titovo doba

Jagodina će dati pet hektara Mars Alamu u industrijskoj zoni za investitora iz Egipta koji će tu otvoriti fabriku i zaposliti radnike. Marković je predložio i razmenu studenta iz Hurgade i studenata iz Jagodine sa nekog od jagodinskih fakulteta.

– Hoćemo saradnju kakva je između naših država bila u vremena Titove Jugoslavije – rekao je Marković.

Privrednici iz Egipta su predložili osnivanje poslovnog saveta Egipat – Srbija.

Izvor: BlicV. LojanicaM. Tašković

Ostavite komentar