DRUŠTVO EKONOMIJA

Pet godina radnici Zastava kamioni traže otpremnine, a država ćuti

Pet godina radnici Zastava kamioni traže otpremnine, a država ćuti

U ponedeljak, 3. septembra, ponovo organizuju protest na glavnom gradskom trgu Kod krsta u Kragujevcu, a potom će blokirati sve ulaze u fabriku dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni“

Vlada Srbije nije ispunila sve finansijske obaveze predviđene Protokolom iz 2008. godine potpisanim između Vlade, Grupe Zastava vozila i Sindikatom uoči dolaska „Fiata“

Bivši radnici fabrike „Zastava kamioni“ iz Kragujevca, koji su 2013. godine, uz socijalni program napustili radna mesta, nastaviće proteste zbog toga što već pet godina skoro niko od njih nije naplatio potraživanja za koja imaju i pravosnažne sudske presude.

Član Organizacionog odbora nezadovoljnih radnika Milojko Popović rekao je da radnici imaju svu potrebnu dokumentaciju i presude u njihovu korist, ali da uprkos tome ne uspevaju da naplate svoja potraživanja.

„Oko 300 bivših radnika fabrike „Zastava kamioni“ potražuje oko 80 miliona dinara, a pojedinačno nam se duguje između 150 hiljada i milion dinara. To su za nas velike pare kojih ne možemo da se odreknemo“, istakao je Popović.

Prema njegovim rečima, predstavnici oštećenih radnika su se u više navrata obraćali nadležnim ministarstvima sa zahtevom da Vlada Srbije ispuni sve finansijske obaveze predviđene Protokolom iz 2008. godine potpisanim između Vlade, Grupe Zastava vozila i Sindikatom uoči dolaska „Fiata“. Popović navodi da su radnici očekivali da će neko iz nadležnih ministarstava reagovati na apele i da će bar primiti njihove predstavnike na razgovor, ali je, kako kaže, država ostala nema.

„Ništa od toga se nije desilo pa smo odlučili da u ponedeljak, 3. septembra, ponovo organizujemo protest na glavnom gradskom trgu Kod krsta, a potom ćemo blokirati sve ulaze u fabriku dok naši zahtevi ne budu ispunjeni“, rekao je Popović.

Vlada Srbije je namirila svoja potraživanja od fabrike „Zastava kamioni“ tako što je prošle godine preregistrovala jedan deo fabrike u firmu „Zastava terenska vozila“, dok je preostali deo nastavio da egzistira, čekajući odluku o odlasku u stečaj.

Izvor:021 Foto:Printscreen

Ostavite komentar