DRUŠTVO GLASNIKOV MAGAZIN ZANIMLJIVOSTI

Pilot razotkrio mitove: Da li se izmet zaista ispušta iz aviona, koje sedište je najbezbednije?

Pilot razotkrio najčešće mitove o letenju

Da li se izmet zaista ispušta iz aviona u vazduh, šta se dešava kad neko umre u avionu, koje sedište je najbezbednije? Na ta i još neka pitanja odgovorio je pilot i razotkrio najčešće mitove o letenju.

Pilot australijskog „Džetstara“, Bret Mejnders, razbio je neke od najčešćih mitova, a to bi moglo mnogima da pomogne da se opuste tokom leta.

 

Da li avioni zaista ispuštaju izmet u vazduh?
Pilot kaže – ne! „Sa sigurnošću mogu da tvrdim da se nikakav otpad i izmet ne ispuštaju u atmosferu. Sav izmet odlazi u skladište namenjeno za to, koje se nalazi na kraju letelice“.

Koje je najbezbednije mesto u avionu?
Mejnders kaže da tako nešto ne postoji, odnosno da se ne može reći za jedno sedište da je bezbednije od drugih.

Mogu li vrata aviona da se otvore usred leta?
Možda zbog holivudskih filmova mnogi imaju strah da bi vrata aviona mogla da se otvore usred leta i da ih vazduh i pritisak odvuku napolje. Srećom, to je nemoguće.

Pilot kaže da je pritisak u avionu toliki da dodaje „kilograme pritiska na svaki kvadratni metar u avionu“, te da ljudi nisu dovoljno jaki da ta vrata otvore.

Šta se dešava kada neko umre u avionu?
Mejnders kaže da je tokom svog desetogodišnjeg pilotskog iskustva samo jednom doživeo da neko umre tokom leta.

„Kabinsko osoblje je trenirano da bude što diskretnije, tako da će osobu koja premine skloniti od drugih putnika“, objašnjava on, dodajući da stjuardese takođe razgovaraju i teše porodicu preminulog putnika, ako putuju u avionu.

Treba li da nas plaši turbulencija?
To je sasvim sigurno jedan od najvećih strahova mnogih putnika, ali Mejnders kaže da nemate razloga za brigu.

On objašnjava da do turbulencije dolazi kada se različite mase vazduha spoje pri različitim brzinama.

„To je samo vazduh drugačijih temperatura, koji se kreće drugačijom brzinom i drugim smerom, koji se pomeša. Piloti ne vole turbulenciju ništa više nego putnici, i zaista se trudimo da je izbegnemo. Ali, avioni su napravljeni tako da su bezbedni za sredinu kojom se kreću, tako da nema razloga za brigu“.

Šta se dešava ako neko od putnika ne isključi telefon?
Pre sletanja, obično se svi putnici zamole da isključe telefone ili ih prebace na mod letenja.

Pilot kaže da mobilni telefon koji nije isključen ili prebačen na taj mod može da uznemiri pilote tako što proizvede neprijatne zvuke u njihovim slušalicama, tako što može da se pomeša sa frekvencijom radija u avionu.

On dodaje da se ta pravila odnose i na putnike i na pilote.

„Znate onaj zvuk kada ste u kolima, pa zvučnici počnu da vam pucketaju ako je uključen radio, a telefon vam zazvoni? To je mešanje frekvencija o kojima govorim. Možda jedan telefon ne bi ometao toliko, ali ako bi više njih ostavilo uključen telefon, to bi izazvalo mešanje frekvencija“.

Izvor: Vesti online  Foto:Pixbay

Ostavite komentar