DRUŠTVO SRBIJA

Povećanje uvredljivo niskih naknada za porodilje

Povećanje uvredljivo niskih naknada za porodilje

Prema obračunu, mesečna naknada za neke majke po novom zakonu iznosi manje od 1.000 dinara, zbog čega se razmišlja o uvođenju donjeg limita naknade, najavila je Slavica Đukić Dejanović

Savet za populacionu politiku razmatrao je na sednici pre dva dana mogućnost da se uvede donji limit mesečne naknade za porodilje, kako se ne bi dešavalo da neke od njih, kad im se porodiljska naknada obračuna po novom zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, dobiju 900 dinara mesečno, izjavila je za „Politiku” Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

– Trudnice koje su bile zaposlene na privremenim i povremenim poslovima, na primer, ranije nisu dobijale nikakvu naknadu za vreme porodiljskog odsustva. Ovaj zakon uveo je i za njih pravo na naknadu, a one koje su radile duže od 18 meseci na takvim poslovima imaju ista prava kao i buduće mame koje su u stalnom radnom odnosu.

Međutim, one koje su radile kraće od tog perioda, na primer mesec-dva, ne dobijaju ni hiljadu dinara mesečno, što jeste degradirajuće. O tome smo razgovarali na sednici Saveta, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić. Razmišljamo da kod prvih izmena i dopuna zakona uvedemo donji limit naknade za porodilje, ne mogu sada da kažem koliko bi to novca bilo, jer treba videti koliko budžet može da izdrži. Ali, koliko god budemo imali para, uložićemo u to – ističe Slavica Đukić Dejanović.

Dodaje da se preispitivalo i novo zakonsko rešenje, po kojem naknada ne može da bude veća od tri prosečne plate, dok je po ranijem zakonu to bilo pet prosečnih plata.

– Ta dva pitanja verovatno će biti tema rada u Narodnoj skupštini u oktobru, kad počne jesenje zasedanje – kaže ministarka Đukić Dejanović.

Obračun naknade za porodilje po novom zakonu, koji je stupio na snagu 1. jula, iznenadio je mnoge buduće mame. „Politici” se, tako, javila čitateljka, čije je ime i prezime poznato redakciji, koja je objasnila da će kao preduzetnica, morati sama da uplaćuje poreze i doprinose za vreme porodiljskog.

Kada izračuna prosek plata i naknadu koju joj plaća država i od nje odbije poreze i doprinose koja plaća sama, ostaće joj u tom, za svaku porodicu finansijski zahtevnom periodu, svega nekoliko hiljada dinara.

Jasmina Mihnjak, sa specijalizovanog portala „Bebac”, kaže da oni svakog dana dobijaju po dvadesetak upita budućih mama na ovu temu. Kako objašnjava, ozbiljan problem nastao je kod žena koje su radile kraće od 18 meseci, ali su naknade, kako dodaje, sada manje i za preduzetnice i žene koje imaju visoke zarade, čija su porodiljska primanja ograničena na iznos ne veći od zbira tri prosečne plate u Srbiji.

– Za obračun naknade za porodilje računa se zarada u 18 meseci unazad od trenutka otvaranja trudničkog bolovanja, koje ne ulazi u taj prosek. Ako ste radili dva meseca i otvorili trudničko zbog rizične trudnoće, te dve plate se sabiraju i podele sa osamnaest i tako stižemo do tih 2.000 ili 1.000 dinara mesečno. Javljale su nam se i žene čija je porodiljska naknada 600 dinara, jer je i to moguće po novom zakonu – kaže Jasmina Mihnjak.

Dodaje da je kod preduzetnica naknada još manja, jer se, osim sabranih plata podeljenih sa osamnaest, taj iznos deli još i sa 1,5 i uz to one, ako žele, same plaćaju poreze i doprinose, inače im ne teče staž. Takođe, preduzetnice koje rode treće dete, za razliku od ostalih mama, imaju pravo na porodiljsko odsustvo od jedne, a ne dve godine.

– U tih godinu i po koji ulaze u prosek može da se desi da je žena imala mnogo manju platu, da je bila u nekoj drugoj firmi, da je prešla na drugi posao, da neko vreme nije radila i za te mesece njoj se računa nula dinara. Isto važi i za one na autorskim ugovorima. Oni koji su donosili ovaj zakon očigledno su mislili da žive u Švajcarskoj, gde žene redovno primaju plate, stalno su zaposlene, kad odu s jednog posla na drugi to sve prođe bez zastoja u primanjima. Međutim u stvarnosti žene godinama traže posao, on je često nestalan, slabo plaćen ako ste početnik. Hteli su da podstaknu rađanje kod mladih majki, a vi sad ne možete da zasnujete porodicu dok ne zasnujete radni odnos i radite 18 meseci – kaže Jasmina Mihnjak.

Izvor: Politika  Foto:Pixabay

Ostavite komentar