DRUŠTVO POLITIKA

Predsednik ponižava, targetira i ugrožava novinare,Vučić : Hoćete da mi izvršite lobotomiju pa da govorim da je N1 divna televizija

Udruženja: Vučić ponižava, targetira i ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Vučić : Hoćete da mi izvršite lobotomiju pa da govorim da je N1 divna televizija

Lobotomija?

Vučić ponižava, targetira i ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode – nastavak žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i „neposlušne“ medije i novinare.
„Aleksandar Vučić je“, kaže se u saopštenju ove koalicije, „etiketirao, ponižavao i targetirao jedan medij i njegove novinare, čime je – sasvim svesno – ugrozio njihovu bezbednost, ponovo se predstavljajući, u punom svetlu, kao neprijatelj medijskih sloboda i slobode izražavanja“.

Udruženja reaguju povodom etiketiranja medija

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva novinare na međusobnu solidarnost i da, u slučaju sličnih incidenata u budućnosti – kada neko javno napada i omalovažava njihove kolege – demonstrativno napuste konferencije za novinare i druge javne događaje, odnosno odbiju da izveštavaju sa njih.

„Ovaj incident pokazuje da je tvrdnja predstavnika izvršne vlasti, izrečena više puta u dijalogu sa novinarskim i medijskim udruženjima, da postoji politička volja da se unaprede medijske slobode u zemlji – neiskrena. To dovodi u pitanje smisao započetog dijaloga i učešća naših udruženja u njemu.

Podsetimo da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja bio da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ugrožavajući njihovu bezbednost.

Zahtevali smo takođe da predstavnici vlasti neprestano ističu da su kritički mediji i drugačije mišljenje deo demokratskog procesa i da ih uvažavaju.

Umesto da ispuni naš zahtev, vlast je očigledno krenula u frontalni napad na sve medije i novinare koji drže do profesije i novinarskog kodeksa“, kaže se u saopštenju Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, prenosi Cenzolovka.

Vučić : Hoćete da mi izvršite lobotomiju pa da govorim da je N1 divna televizija

I protekle godine kada su ga mediji pitali da prokomentariše da ga najviše napadaju jer N1 zove američkom televizijom, Vučić je odgovorio: Pa zar nije?

„Kriv sam što govorim istinu, što se ne plašim njihove kampanje 24 sata, sedam dana u nedelji. Kriv sam što imam petlju da im se suprotstavim argumentima i pristojnošću. Kriv sam što smatram da to nije baš tako objektivna televizija. Hoćete li da mi izvršite lobotomiju da bih počeo da govorim da je N1 divna televizija. Ne pristajem na to. Imam ne samo svoje srce već i glavu, oči i uši i nisam toliko glup da verujem u darove Danajaca“, izjavio je tada Vučić u intervjuu za Alo koju je prenela Cenzolovka.

 Izvor: Jutarnji GLASnik                                          Foto: Ilustracija,Screenshot

Ostavite komentar