U delu osnovnih i srednjih škola časovi sutra po 30 minuta
DRUŠTVO SRBIJA

Prosvetari opet u štrajku

Beograd — U školama koje su članice četiri reprezentativna sindikata obrazovanja sutra neće biti održani prvi časovi u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni.

Prosvetari opet u štrajku
Foto: Printscreen/ nap.ba

To je akcija upozorenja prosvetnih radnika koji su nezadovoljni povećanjem plata od devet odsto.

Štrajk upozorenja organizovaće Unija sindikata prosvetnih radnika (USPR), GSPRS „Nezavisnost“, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predsednica USPR Jasna Janković rekla je za agenciju Beta da su nekoliko meseci sindikati bili uključeni u pregovore sa Vladom u vezi sa platnim razredima, ali su preko medija čuli da se ta njihova „dugomesečna borba izjalovila“.

„Pošto će Skupština na sednici koja je juče počela pomeriti taj Zakon o platnim razredima za 1. januar 2020. godine, hoćemo da signaliziramo poslanicima da razmisle još jednom o tome“, pojasnila je Jankovićeva.

Ona je najavila da će 11. decembra biti skraćeni časovi na 30 minuta, a ispred Vlade biće održan protest prosvetnih radnika jer, kako je navela, „sa ministrima su pregovarali, pa je Vlada prava adresa“.

Jankovićeva je napomenula da se akcija nezadovoljnih prosvetara prethodnih meseci zvala „Pravda iznad para“, te da nisu nezadovoljni povećanjem zarada, već time što nije poštovano „pravedno deljenje budžetskih sredstava“.

„Smatrali smo da su platne grupe i razredi jedini model po našem mišljenju koji je pravedan i mi smo intenzivno sa Vladom o tome razgovarali, da se onima koji su završili fakultete da na značaju, a ostavi mogućnost onima koji žele da napreduju“, rekla je Jankovićeva.

Prema njenim rečima, to što su prosvetari dobili sektorsko povećanje od devet odsto nije ono o čemu su pregovarali sa Vladom, već su tražili „ujednačavanje stepena stručnosti sa zaradama“.

Ona je dodala da su prosvetni sindikati, kada su čuli da će taj zakon stupiti na snagu 2020. godine, pisali ministrima prosvete, lokalne uprave i javne samouprave, Mladenu Šarčeviću i Branku Ružiću, kao i ministru finansija Siniši Malom, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali nijedan odgovor nisu dobili.

U isto vreme Sindikat Sloga saopštio je da je nezadovoljan povećanjem plate od sedam odsto za vaspitače predškolskog obrazovanja i pozvao ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da „ispuni svoje obećanje i predškolsko obrazovanje vrati u obrazovanu delatnost i u budžet Srbije“.

„Krajnje je vreme i da se visoko obrazovani kadar predškolskog obrazovanja poštuje i plati, a ne da bude degradiran i ponižen u odnosu na kolege iz osnovnih i srednjih škola“, navodi se u saopštenju tog sindikata.

Izvor: B92

Ostavite komentar