DRUŠTVO VAŠ GLAS

Protest i vapaj majke “OTETE  BEBE”:“Ja ćutim jer država ćuti, ali vi nemojte ćutati!”VIDEO

Savet Evrope: Srbija hitno da usvoji zakon o nestalim bebama

Majka „nestale bebe“ protestuje ispred Ministarstva pravde

Protest majke “nestale bebe” održaće se u ponedeljak 10.12. 2018. ispred zgrade Ministarstva pravde u Nemanjinoj broj 22-26  koja će od 13h do 15 h sedeti u kutiji i na taj način izraziti svoj bunt protiv nemara u radu državnih organa u ime svih roditelja koji sumnjaju da su im bebe otete neposredno posle porođaja.

Ana Pejić, sekretar udruženja „Roditelja nestalih beba Vojvodine“ odlučila je da dva sata sedi u kutiji s i ćuti, nakon čega će se u 15 časova obratiti javnosti, kada i novinari mogu uzeti izjave.

Jedan od povoda je i poziv Komiteta ministara Sveta Evrope koji su ponovo pozvali Srbiju da hitno usvoji Zakon o nestalim bebama u cilju izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava kojom joj je, između ostalog, naložena i ta obaveza.

Komitet, inače, konstatuje da je Srbija do sada sprovela 90 odsto svih odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Predlog zakona o „nestalim bebama“ Vlada Srbije je 8. marta uputila Skupštini Srbije, ali on još nije usvojen.

Ovaj poziv Komiteta ministara je usledio nakon njihovog trodnevnog decembarskog zasedanja, na čijem je dnevnom redu bilo i izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, povodom predstavke Zorice Jovanović, u čiju je korist presudio, a državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

  
Kutije za protest ispred Ministarstva pravde
 
     Prenosimo najavu protesta jedne majke „nestale bebe“ 

   PROTEST

   VAPAJ MAJKE “OTETE  BEBE”

 “JA ĆUTIM JER DRŽAVA ĆUTI, ali vi nemojte ćutati!”

Protest majke “nestale bebe” održaće se ispred zgrade Ministarstva pravde u Nemanjinoj broj 22-26  koja će od 13h do 15 h sedeti u kutiji i na taj način izraziti svoj bunt protiv nemara u radu državnih organa u ime svih roditelja koji sumnjaiu da su im bebe otete neposredno posle porođaja.

Ana Pejić, sekretar udruženja „Roditelja nestalih beba Vojvodine“ odlučila je da dva sata sedi u kutiji i ćuti, nakon čega će se u 15 časova obratiti javnosti, kada i novinari mogu uzeti izjave.

Ana Pejić takođe najavljuje da će “kutija” u kojoj majka traži istinu o svojoj nestaloj bebi svakog ponedeljka “putovati” po Beogradu dok ne nađe svoj mir, a to je da sazna istinu o svom detetu u ime svih roditelja sa istim problemom.

Komitet ministara Saveta Evrope ponovo je pozvao Srbiju da hitno usvoji Zakon o nestalim bebama u cilju izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava. I Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) osudio je kašnjenje ispunjenja obavezaSrbije da zakonski i institucionalno reši pitanje “nestalih beba”, ali i rada Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Republici Srbiji.

U JUKOMU navode da se zbog nezakonitog postupanja, kao i neprimerenih javnih  istupa jednog člana Komisije Radiše Pavlovića, predstavnika udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“ dovodi u pitanje kredibilitet cele komisije čiji su ostali članovi istaknuti predstavnici institucija.

Prošla je već peta jesen od obećanja da će se afera nestalih beba u Srbiji rešiti, a sada ministarka pravde Nela Kuburović obećava i peto proleće sledeće godine i zato ova majka više ne veruje u obećanja.

Ana Pejić  sekretar udruženja „Roditelja nestalih beba Vojvodine“ neće da čeka da joj institucije daju lažna obećanja već otpočinje sa protestom i traži samo jedan odgovor: GDE SU NAŠA DECA?

ODRŽAN PROTEST  VIDEO:Jutarnji GLASnik
VAPAJ MAJKE “OTETE  BEBE”
 “JA ĆUTIM JER DRŽAVA ĆUTI, ali vi nemojte ćutati!”

 

 

 

Izvor: Jutarnji GLASnik                                              Foto: Arhiva,Ilustracija Pixabay

Ostavite komentar