DRUŠTVO SRBIJA

Protest roditelja nestalih beba: Nećemo pare, tražimo svoju decu

„Zakonom pokušavaju da prevare i roditelje i EU“

Foto: Pixabay

Roditelji „nestalih beba“ održali su danas još jedan protest pred Vladom Srbije zahtevajući izmenu nacrta zakona za utvrđivanje statusa njihove dece kao i razgovor sa premijerkom Anom Brnabić.

Piše: A. Popović

Jasan odgovor od predastavnika države ni ovog puta nisu dobili, ali dobili su obećanje da će se premijerka izjasniti o ovom problemu.

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja objasnila je okupljenima pred Vladom da su predali novi dopis toj instituciji u kome objašnjavaju sporne tačke zakona koji je prosleđen Skupštini i traže konsultacije sa nadležnima.

– Dobili smo odgovor Vlade da su uputili urgencije ministarstvima. Premijerka će nam vrlo brzo odgovoriti kakvu je odluku donela u vezi sa Zakonom koji je u Skupštini. Ipak, niko od zvaničnika ne želi sada da izađe i da vam to kaže – navela je Novokmet.

Roditelji su, razočarani izostankom reakcije i ignorisani od strane institucija, odlučili da svoje priče – sumnje i nedoumice u vezi sa sudbinom njihove dece, javno ponove i ispričaju preko megafona i pred zgradom Vlade.

Okupljenima ali i državi, kako je sam naglasio, se na kraju obratio Radivoje Liuta, jedan od očeva, poručujući da je svestan da Vlada ne želi da odgovori na njihova obraćanja ali da će svejedno morati da ih čuju.

– Mi nismo kriminalci i nije bilo potrebe da dovedete ovoliko policije. Nismo došli ni da rušimo Vladu, ni da krademo, ni da tražimo novac, naveo je on dok su neke majke glasno poručivale „nama su ukrali“.

Liuta je ponovio razloge za izmenu nacrta zakona, naglašavajući da oni nisu politički obojeni.

– Došli smo da kažemo da nećemo pare koje nam ovaj zakon nudi već tražimo svoju decu i istinu o njima. Želimo da se zakon povuče i da se sačini novi koji će nam omogućiti istrage. Hoćemo krivičnu odgovornost, naglasio je on što su okupljeni glasno pozdravili.

On je podsetio i da srpske vlasti do juna meseca moraju da podnesu novi izveštaj Evropskoj komisiji o tome dokle se stiglo sa usvajanjem ovog zakona jer je to obaveza iz presude Evropskog suda za ljudska prava.

– Ovim zakonom samo pokušavaju da prevare i roditelje i EU, ali nastavićemo da protestujemo da ne bismo to dozvolili, upozorio je Liuta.

Osim poruke da će nastaviti sa protestima protiv ovog zakona, roditelji su na transparentima zahtevali da se omoguće i DNK istrage i uvid u svu dokumentaciju kojom raspolažu državni organi.

Na kraju, oni su na ulazu u Vladu kao poruku ostavili dečije pelene na kojima su bile ispisane godine rođenja dece za koju sumnjaju da su nestala.

Još uvek nejasan rad Komisije za istrage

Na protestu se govorilo i o Komisiji za istrage o „nestalim bebama“ koju je država nedavno formirala sa predstavnicima nadležnih ministarstava. Roditelji još uvek imaju sumnje da li će i kako funkcionisati ovo telo, ali svakako podržavaju njeno osnivanje. Oni su ipak pomenuli predstavnika roditelja u Komisiji Radišu Pavlovića, kao nekog ko „unosi zabune i podele među roditelje“ ali da će se oni truditi da budu ujedinjeni.

Radiša Pavlović, iz Udruženja „Za istinu u pravdu o nestalim bebama“ i član pomenute Komisije, na ranija pitanja Danasa da li će podržati ove proteste, odgovorio je da ne shvata njihovu svrhu jer je upravo Komisija koja je oformljena ono što će pomoći roditeljima.

“ Ne razumem zašto da protestujemo protiv Zakona koji još nije ni predmet odlučivanja, on svakako nije dobar ali je za sada stopiran, još uvek nije stigao na dnevni red Skupštine i treba da se fokusiramo na rad komisije, to će nam omogućiti da saznamo sve činjenice o deci“ naglasio je Pavlović i naveo da bi detalji o radu komisije trebalo da se utvrde prekosutra.

Izvor: Danas

Ostavite komentar